ANTHIERENS Jef

0

Jef Anthierens (1925-1999) studeerde Germaanse filologie aan de KULeuven. Na zijn studies werkte hij eerst als bediende in een papierbedrijf en waagde even zijn kans in de filmwereld, maar stapte ten slotte over naar de journalistiek. In 1950 trad hij in dienst van de Waalse uitgeverij Dupuis, destijds gevestigd in Marcinelle bij Charleroi.

Begin jaren vijftig werd Anthierens hoofdredacteur van het weekblad Humoradio, dat in 1958 werd omgedoopt tot Humo. Het blad was aanvankelijk de Vlaamse versie van Le Moustique, later Télé-Moustique, en werd uitgegeven door de katholieke familie Dupuis. Jef bleef hoofdredacteur tot 1965, toen hij in die functie werd opgevolgd door zijn broer Karel Anthierens. Jef werd toen algemeen hoofdredacteur van Dupuis, zodat hij ook de baas werd over de Franstalige publicaties. Ook in die functie werd hij in 1969 opgevolgd door zijn broer Karel.

Vervolgens werd Jef Anthierens hoofdredacteur van achtereenvolgens de weekbladen Panorama en De Post , Sportmagazine (van Roularta) en Spectator (van de ACV-uitgeverij Sofadi). Begin jaren tachtig was hij de oprichter en hoofdredacteur van het populair wetenschappelijke tijdschrift Eos. Ten slotte werkte hij ook tien jaar voor de Vlaamse televisie en schreef hij een Nederlands synoniemenwoordenboek. Anthierens was ook medewerker van ’t Pallieterke en lid van de Zuid-Afrikaanse contactclub Protea.