Van der Kelen Luc

31 oktober 2011 Georges Timmerman
apache
Biografieën Vlaamse hoofdredacteurs

Naar de overzichtspagina met de biografieën van de Vlaamse hoofdredacteurs

Van der Kelen (geboren in 1948 in Boom) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij begon in 1972 bij De Nieuwe Gazet, de Antwerpse zusterkrant van Het Laatste Nieuws, die destijds werd geleid door Frans Strieleman. In 1991 werd Van der Kelen er hoofdredacteur. De Nieuwe Gazet was een Antwerpse liberale en vrijzinnige stadskrant, momenteel is ze een regionale editie van Het Laatste Nieuws.

Begin 1995 stapte Van der Kelen over naar de centrale redactie in Kobbegem en werd chef van de politieke redactie en politiek commentator bij Het Laatste Nieuws. Bij De Nieuwe Gazet werd hij opgevolgd door Raymond De Craecker. Sinds 1990 schrijft Van der Kelen elke dag een commentaarstuk, dat zijn 275 meningen per jaar.

Van der Kelen is vrijmetselaar, lid van de logewerkplaats Trigonum, en lid van de raad van bestuur van B Plus, een vereniging die 'de eenheid onder alle Belgen' wil bevorderen. Zijn broer Erwin Van der Kelen is voorzitter van Unizo Westhoek. Voormalig premier Guy Verhofstadt deed ooit een mislukte poging om de commentaarschrijver het zwijgen op te leggen en te laten ontslaan. Prins Filip riep Van der Kelen, samen met twee andere hoofdredacteurs, in 2007 op het matje omwille van hun negatieve berichtgeving over het optreden van de kroonprins tijdens een economische missie naar Zuid-Afrika. De prins werd teruggefloten door toenmalig premier Verhofstadt.

Quote: 'Politici maken de keerzijde mee van de medaille die ze zelf hebben gemaakt. Hoe meer ze afhangen van voorkeurstemmen, hoe meer ze de media opzoeken om op een goed blaadje te staan bij de kiezer. En dan gaat er iets mis en zijn ze stomverbaasd dat de media hun camera's en fotografen ook sturen als het niet uitkomt.' (bron: Het Laatste Nieuws, 11 januari 2006)

Quote: 'Commentatoren zijn een beetje de moderne pastoors. De samenleving is veel complexer dan toen wij jong waren. Mensen vatten de wereld niet meer. Zij gaan niet meer naar de echte pastoor, maar blijven toch nood hebben aan figuren die hen gidsen: krantencommentatoren zoals ik, of de Jef Vermassens en Rik Torfsen. Ook al stond ik altijd weigerachtig tegenover die status, op een bepaald moment stel je vast dat je nu eenmaal gezien wordt als een halve goeroe, malgré toi.' (bron: De Morgen, 13 februari 2009)

Quote: 'Het is waar dat er meer aandacht is voor de omstandigheden waarin je je product op de markt zet. Wij hebben bijvoorbeeld een gratis vrouwenmagazine gelanceerd om ons lezerspubliek te vervrouwelijken, maar verder dan dat gaat het marktgericht denken niet.' (bron: Belga, 22 mei 2007)

LEES OOK