De verdwenen Libische miljarden

In maart 2011, na de val van Kadhafi, werd op vraag van de VN Veiligheidsraad 12,8 miljard euro, afkomstig uit Libië, bevroren op rekeningen bij Euroclear Bank in Brussel. Intussen werden bepaalde bedragen vrijgemaakt. Hoe dat gebeurde en op wiens bevel blijft onduidelijk.

Het leeuwendeel van het oorspronkelijke bedrag dat in ons land bevroren stond, is spoorloos. Jaarlijks verdween ook 300 miljoen euro aan interesten naar Libië. De VN is not amused met hoe België is omgegaan met haar verantwoordelijkheid over het Libische geld. Vooral minister Didier Reynders (MR) ligt onder vuur.

De zaak kwam aan het licht in de nasleep van het faillissement van GSDT, een vzw van prins Laurent. De vzw zou een deel van de Libische kust herbebossen, maar de Libische staat zegde het contract eenzijdig op. De rechter oordeelde dat Libië de prins 50 miljoen euro verschuldigd is, maar de prins heeft de grootste moeilijkheden om die los te krijgen. Zijn vzw ging intussen in vereffening.

Eind januari 2019 schreef de prins daarover een vlammende brief schreef naar premier Michel, waarin hij de regering en vooral Reynders viseert.

De media deden de brief af als een hysterische uithaal van een bokkige prins, maar er is wel degelijk meer aan de hand. Het verhaal van prins Laurent en zijn vzw zijn maar een klein puzzelstukje in een veel groter en ingewikkelder verhaal. Apache zette de belangrijkste artikels over de verdwenen Libische miljarden samen in dit dossier.

Artikels in het Apache-dossier "De verdwenen Libische miljarden"