Subsidiemisbruik eurocritici

Het ‘Institute for Direct Democracy in Europe’ (IDDE), een stichting die gelinkt is aan het Britse UKIP, verliest EU-subsidies wegens zwendel met donaties. De Europese fraudewaakhond OLAF wordt gevraagd de zaak te onderzoeken.

Aanleiding zijn de onthullingen van Apache in samenwerking met NRC Handelsblad over IDDE en de daaraan verbonden eurokritische partij ‘Alliance for Direct Democracy in Europe’ (ADDE). Stichtingen zoals IDDE kunnen Europese subsidies krijgen op voorwaarde dat ze 15 procent eigen kapitaal inbrengen. IDDE ronselde daarvoor donateurs, die vergoed werden met opdrachten en contracten.

Lees in dit dossier hoe eurocritici onrechtmatig subsidies in de wacht sleepten, en die vervolgens ook oneigenlijk besteedden aan nationale verkiezingen en referenda, onder meer het Oekraïneverdrag in Nederland, wat volgens de regels niet mag. Verborgen camerabeelden van Apache tonen bovendien ook nog aan dat de stichting IDDE kantoren in Londen blijkt te hebben die in werkelijkheid niet bestaan.

Artikels in het Apache-dossier "Subsidiemisbruik eurocritici"