De weinig verrassende keuze voor de F-35

De kogel is door de kerk: binnen afzienbare tijd vliegt de Belgische luchtmacht met 34 F-35’s van Lockheed Martin. De aankoop van de vervangers van de ouwe getrouwe F-16’s kost op 10 jaar tijd ongeveer 4 miljard euro. Daar moeten nog zo’n 11 miljard euro onderhouds- en gebruikskosten worden bijgeteld, verspreid over 40 jaar. De aankoopprocedure duurde vier jaar, en verliep met horten en stoten. Apache volgde het grootste militaire aankoopdossier van de laatste jaren nauw op.

Niet enkel over de kostprijs en de nood aan nieuwe gevechtsvliegtuigen werd fel gedebatteerd, ook wat de F-35 al dan niet kan, was voer voor controverse. Net als de procedure zelf. Kandidaat Boeing haakte bijvoorbeeld af omdat de aanbesteding volgens het Amerikaanse bedrijf oneerlijk zou verlopen. En ook het Franse Rafale zocht een oplossing buiten de officiële procedure om.

Toch haalde Lockheed Martin het. De F-35 werd van bij het begin als favoriet getipt, en droeg ook al langer de voorkeur weg van ex-Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) die de vervangingsprocedure op gang trapte. Zijn opvolger Steven Vandeput (N-VA) maakte de definitieve keuze voor de F-35 uiteindelijk donderdag 25 oktober 2018 bekend.

Het staat nu vast dat er de komende jaren Belgische miljarden richting de Amerikaanse wapenindustrie zullen vloeien, al zou ook de Belgische industrie dankzij verwachte economische ‘returns’ een ongeveer even groot bedrag aan de aankoop verdienen.

Artikels in het Apache-dossier "De weinig verrassende keuze voor de F-35"