Afscheid van Bert Verhoye (1945-2019)

 Leestijd: 2 minuten15

De redactie van Apache reageert verslagen op het overlijden van Bert Verhoye (74). Al vijf jaar lang schreef hij meermaals per week een satirische column waarin hij de actualiteit kritisch maar met veel humor becommentarieerde. Daarmee zette hij het werk verder dat hij jarenlang bij De Nieuwe Gazet had gedaan en dat hij bij zijn theatergezelschap De Zwarte Komedie had geperfectioneerd tot een Schone Kunst.

Bij de Antwerpse stadskrant prijkte zijn rubriek ‘Minimaal’ op de voorpagina. Het was het favoriete rubriekje van Christian Van Thillo, zijn toenmalige uitgever.

Voor zijn theatergezelschap schreef Verhoye met zijn kompaan Piet Piryns, hilarisch politiek cabaret in de traditie van Bertold Brecht en Boris Vian.
De huidige generatie standupcomedians komt vandaag amper tot aan hun enkels.

Zijn grote tegenstander was in die tijd Philip Dewinter, de kopman van het Vlaams Blok in Antwerpen met wie hij voortdurend in de clinch lag. Verhoye liet zich echter nooit intimideren, ook niet wanneer zwarthemden van het VMO voor de deur stonden.

In 2013 trok Verhoye zich terug in de Ardennen. Apache bood hem aan om ook voor ons een column te schrijven. Jarenlang deed hij dat belangeloos. Zijn rubriek doopte bij ‘Koro’. De titel verklaarde Bert als volgt: “Chinees zelfstandig naamwoord. De hysterische overtuiging dat je penis steeds kleiner wordt”.

Mensen die graag de grootste hadden maar die in realiteit over een “klein pietje” beschikten, waren dan ook zijn favoriete doelwit.

In 2016 interviewde Ingrid Van der Veken haar voormalige collega Bert Verhoye in de onvolprezen Apache-reeks ‘Gegeven woord’. Als laatste eerbetoon aan Bert, publiceren wij het opnieuw.

Een paragraaf ligt ons nauw aan het hart en zal ons – beloofd, Bert – blijven leiden in onze inspanningen om een onafhankelijk, professioneel en kwaliteitsvol nieuwsmedium uit te bouwen.

“Ik blijf geloven dat er behoefte is aan een of twee goede kranten, een goede internetsite. Pers waar een mens wat aan heeft, die niet stoelt op roddel of sensatie. Bestemd voor wie nog het verschil wil zien tussen simpele mensen en misdadigers. Het is hoog nodig dat er zo’n pers komt. Alleen: wie gaat die financieren?”

De redactie van Apache biedt de familie en vrienden van Bert Verhoye haar innige deelneming aan. Wij zullen het ons blijven verwijten dat we met de redactie nooit tot in Wallonië zijn geraakt om Bert een verrassingsbezoek te brengen.

Zangers dromen ervan om op het podium te sterven. Revolverhelden sterven het liefst met hun laarzen aan. Bert Verhoye, de geniale ‘stukjesschrijver, eindigde vorige week zijn laatste Koro met een forse oplawaai voor zijn favoriete schietschijf van de voorbije jaren. Voor iemand die bleef schrijven tot zijn laatste ademtocht, zijn de laatste woorden (“wordt vervolgd”) uitzonderlijk toepasselijk.

“Naast vliegtuigen en tanks heeft De Wever ook een Vlaamse coda.
Daarin bekleedt de vlag de ereplaats.
Niet De Vlag, dat was iets anders.
De vlag.
Of de vod, volgens Liesbeth Homans.
Om de vlag te laten wapperen is er wind nodig.
Hoe meer wind, hoe meer wapper.
Waar politici bijeen komen is er veel wind. Dus veel wapper.
Er is ook een Vlaamse hymne.
Die moet iedereen van buiten kennen, behalve de voetballers
(wordt vervolgd)”

Bert Verhoye zal voor ons altijd ‘een van ons’ blijven. Een journalistiek geweten. Een rots in de branding en een lichtend voorbeeld voor een hele generatie journalisten die geloven in de kracht van onafhankelijke en kritische dwarsliggers.
En – last but not least – een van de grappigste mensen van het land.
Want het mag niet té serieus worden.
Jammer genoeg was het nieuws van zijn overlijden bloedernstig.

Vaarwel, Bert.

Karl van den Broeck
Hoofdredacteur Apache

bert verhoye koro

Bert Verhoye: “Deze maatschappij wordt aangedreven door egoïsme”

Auteur: Karl van den Broeck

Apache.be-hoofdredacteur Karl van den Broeck (°1966) is journalist sinds zijn 20ste. Eerst 18 jaar bij De Morgen, dan vijf jaar als hoofdredacteur bij Knack en sinds 2011 freelance. Cultuur (en dan vooral literatuur) politiek en geschiedenis zijn zijn passies. Tussendoor maakt hij tentoonstellingen en schreef hij een boek waarin hij probeert te verklaren waarom we nog altijd de indianen willen redden. Sinds 2014 is hij deeltijds Agora-coördinator bij BOZAR. In 2001 won hij de Vacature Persprijs. Op Twitter gekend als kvdbroec

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid