Radio Apache • Duurzaam pensioen

 Leestijd: 1 minuut0

Heb je er ooit al over nagedacht wat er met jouw pensioengeld gebeurt? Of jouw zuurverdiende appeltje voor de dorst er niet voor zorgt dat de planeet opwarmt? Nog steeds financiert ons pensioenspaargeld investeringen in de olie-, gas- en steenkoolindustrie, maar ook in andere beursgenoteerde bedrijven die vaak een negatieve impact hebben op mens, milieu en planeet.

Wat iedereen zou moeten weten, volgens Annelien Van Roey
Niemand zou meedoen aan een crowdfunding voor een Peruviaans mijnbedrijf dat de omgeving sterk verontreinigt. Maar via pensioenspaarfondsen komt ons geld toch bij hen terecht. Waar de overheid pensioensparen sterk aanmoedigt bij individuele burgers, krijgen banken zo goed als carte blanche om het geld vervolgens te beleggen. Kinderarbeid, wapenhandel, milieuvervuiling, belastingparadijzen, … zijn hen dan ook niet vreemd.

Deze podcast stelt dit probleem aan de kaak, maar is ook hoopvol. Banken zijn meer en meer bezig met duurzaam beleggen. Hoewel dat een moeilijke denkoefening blijft in een wereld waar financiële winst boven maatschappelijke winst staat.

Een thema dat blijvend op de agenda moet staan. Want ecologischer leven, eerlijke producten kopen of goede doelen steunen hebben maar weinig effect als banken daarnaast ons geld in onethische bedrijven investeren.

Annelien is marketeer bij Apache.

> bekijk ook de keuze van de rest van het team

In deze aflevering van Radio Apache spreken we met Anneleen De Bonte. Als huisarts vroeg ze zich af waarin haar pensioenspaargeld precies geïnvesteerd werd. Kon het zijn dat haar geld ervoor zorgde dat mens en planeet geschaad werden?

Daarom ging ze met FairFin op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn pensioenspaargeld, dat 30 tot 40 jaar geparkeerd staat, ingezet kan worden voor duurzame, milieuvriendelijke, klimaatneutrale doelstellingen? Hoe maak je van pensioengeld een hefboom voor welzijn en wereldwijde duurzame ontwikkeling?

Deze podcast beluister je ook via SoundCloud, Pocket CastsStitcher, TuneIn, Spotify en iTunes.

 

Uitgelichte afbeelding: © Matthew Bennett (Unsplash)

Auteur: Jan Walraven

Jan Walraven schrijft sinds 2015 voor Apache. Behalve journalist is hij ook redactiecoördinator bij Apache. Zijn boek ‘De diefstal van de eeuw’, over privacy en de tentakels van technologie, verscheen in 2018 bij Van Halewyck.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid