Werk mee aan ons onderzoek naar de privatisering van zwembaden

 Leestijd: 1 minuut0

Op amper vier jaar tijd is het aantal publiek-private zwembaden in Vlaanderen verdubbeld. Dat leidde her en der tot kritiek, omwille van hogere prijzen, verminderde openingsuren en -voorwaarden of slechtere arbeidscontracten. Apache wil samen met lezers de afspraken tussen lokale besturen en private bedrijven analyseren.

We roepen de hulp in van lezers, lokale journalisten of actiegroepen. Bij voorkeur zijn we op zoek naar mensen die in de steden of gemeenten wonen met een publiek-privaat zwembad of die de lokale situaties kennen, maar ook als dat niet het geval is, kan je meewerken. Op onderstaande kaartje staan de steden en gemeenten waar een dergelijk zwembad in gebruik is.

Hoe gaan we te werk ?

Op 1 juli 2019 vroeg Apache de contracten voor de bouw en of uitbating van publiek-private zwembaden op bij 26 Vlaamse steden en gemeenten. Dat gebeurde via de procedure ‘wetgeving openbaarheid van bestuur’, waarbij elke burger overheidsinformatie kan opvragen.

Uiterlijk na 20 kalenderdagen, dus op 22 juli, moeten die contracten in onze mailbox zitten. Uitzonderlijk kunnen besturen die antwoordtermijn met 20 dagen verlengen, waardoor we normaal gezien alle contracten uiterlijk op 10 augustus in ons bezit moeten hebben.

Daarna willen we, samen met de geïnteresseerden, de contracten bekijken en antwoorden zoeken op ten minste de vijf onderstaande vragen:

  • Welke jaarlijkse vergoeding betalen steden en gemeenten en stemt dat overeen met wat initieel gecommuniceerd werd?
  • Hoe worden extra en onverwachte kosten verdeeld?
  • Op welke manier stelt de gemeente zich borg en welke zijn de risico’s bij wanbeheer of failliet?
  • Wie beslist over tarieven en openingsuren?
  • Wat is het verschil tussen de tarieven voor en na de privatisering?

Wil je meewerken?

Werk jij graag mee aan het onderzoek over de bouw en of uitbating van een publiek-private zwembaden? Meld je dan via onderstaand formulier aan.

De resultaten van dit journalistiek onderzoek willen we in september publiceren.

[Het contactformulier is niet meer beschikbaar]

 

Vlaams Journalistiek Fonds

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Vlaams Journalistiek Fonds.

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid