Koro 27 mei 2019

 Leestijd: 1 minuut1

Waarde Philip,… of neen,… beste Philip,… neen, beter ben je ook niet,… Philip, wat zijn wij beiden grijzer en ouder geworden, sinds de vorige zwarte zondag. Het was november 1991 en in de Kamer steeg het aantal zetels voor het Vlaams Blok van 2 naar 12. Het lot had mij ironischerwijs aangeduid als teller en terwijl jij al stond te dansen op de grote markt van Antwerpen, was ik de laatste kiesbrieven aan het openmaken in een duf lokaaltje. Daar moeten veel socialisten gezeten hebben, want het was stil, je hoorde er een vloek vallen.

Wat iedereen zou moeten weten, volgens Charlotte Deprez
Het was niet gemakkelijk om de beste Koro van 2019 te kiezen, maar deze lijkt me wel typerend voor jou: een open brief aan Filip Dewinter. Je schreef het stuk op 27 mei, na de verkiezingsuitslagen, maar het blijft pijnlijk actueel. Bij alles wat er de afgelopen maanden gebeurde, vraag ik me af wat jij erover zou geschreven hebben. Ik ben zeker dat ik niet de enige ben.

We missen je. We missen je gevatte opmerkingen, je strijd voor de vrijheid van meningsuiting en tegen het fascisme. We missen hoe je ervoor zorgde dat wij het beste uit onszelf haalden, maar ook hoe je ons kon geruststellen als dat eens niet lukte.

Wat heb ik spijt dat ik niet vaker gezegd heb hoe trots ik was om zo’n grootvader te hebben.

Charlotte Deprez is freelance journalist en kleindochter van Bert Verhoye.

> bekijk ook de keuze van de rest van het team

De volgende jaren hebben onze paden mekaar vaak gekruist. Je daagde me voor de rechter omdat ik jou op een affiche van De Zwarte Komedie had gezet met kopstukken van de nazi’s. De rechter verklaarde de zaak niet ontvankelijk.

Je probeerde de subsidie van mijn theatertje af te pakken in een aangrijpende mededeling voor de Vlaamse Raad. Patrick Dewael snoerde je de mond.

Je schreef een brief naar mijn hoofdredacteur om mij niet meer naar de persconferenties van het Vlaams Blok te laten gaan. De brief deed smalend de ronde van de redactie en werd op het prikbord geplaatst.

Jouw volgelingen gooiden de ruiten in van zaken die affiches van De Zwarte Komedie aan hun raam hingen. Wij gingen beiden ons weegs.

Jij bleef fascistische onzin verkopen (“Uit zelfverdediging, met twee bokshandschoenen”), wij bleven er mee lachen (“Uit zelfbevrediging, met twee condooms”). Wij verspreidden affiches waar je op de grond lag te vechten met de kleinzoon van John Lundström.

Kortom, te veel om allemaal op te noemen.

En nu is het weer Zwarte Zondag. Volgens mij zal Wever er zijn hand niet voor omdraaien om het cordon sanitaire te doorbreken en met jouw bende, excuseer, partij een Vlaamsche coalitie te vormen. Misschien word jij wel minister van cultuur.

Je hebt veel geleerd, uit stukken in de Nieuwe Gazet en uit theaterproducties in De Zwarte Komedie. Een minister van cultuur is zelden erudiet genoeg.

Ik wens jou een aangenaam stukje toekomst en jouw kiezers ooit inzicht in wat ze gisteren hebben aangericht.

Met vriendelijke groet
Bert Verhoye

Auteur: Bert Verhoye

Auteur, oprichter van het theatergezelschap De Zwarte Komedie in Antwerpen. Voormalig journalist bij De Nieuwe Gazet.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid