Radio Apache • Spionstad

 Leestijd: 1 minuut1

De stad van de toekomst zal slim zijn, of niet zijn. De smart city is de nieuwe heilige graal voor technologiebedrijven, dus ook voor Google. Blijft in die slimme stad ook onze privacy gewaarborgd? En voor wie wordt die slimme stad dan slimmer?

In de Canadese stad Toronto krijgt Sidewalk Labs, een zusterbedrijf van techgigant Google, de kans om zijn ideeën over de smart city in de praktijk te brengen. Met sensoren en andere meetinstrumenten zal een enorme hoeveelheid aan uiteenlopende informatie en data verzameld worden, waar vervolgens algoritmes mee aan de slag gaan die op basis van die data bepalen hoe de slimme stad eruit moet zien. Toronto moet de eerste plek worden waar het online business model van Google in de fysieke wereld wordt toegepast.

In deze aflevering praten we met Guy Baeten, stadsplanner aan het Institute for Urban Research, Universiteit Malmö en dit jaar gastonderzoeker aan het Antwerpse Urban Studies Institute, over de plannen van Sidewalk Labs. Baeten is nieuwsgierig naar de stad van de toekomst, maar waarschuwt voor het gebrek aan democratische inspraak, en vreest voor de privacy van burgers. Hij is niet de enige. Terwijl Google zijn plannen nog op punt stelt, groeit het verzet. Burgers verenigen zich, en privacyspecialisten uiten hun groeiende ongerustheid bij het experiment.

Abonneer!
Abonneer je nu op onze podcast en mis geen enkele aflevering, via Spotify, iTunesSoundCloud, Pocket CastsStitcher of TuneIn.
Auteur: Jan Walraven

Jan Walraven schrijft sinds 2015 voor Apache. Behalve journalist is hij ook redactiecoördinator bij Apache. Zijn boek ‘De diefstal van de eeuw’, over privacy en de tentakels van technologie, verscheen in 2018 bij Van Halewyck.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid