Tekenen van leven in Doel: Jeroen Janssen wint Bronzen Adhemar 2018

Graphic journalist Jeroen Janssen nam vrijdag 23 november de Bronzen Adhemar 2018 in ontvangst. Dat is de belangrijkste onderscheiding op vlak van het beeldverhaal in Vlaanderen.

Janssens fietst al 7 jaar lang elke week richting het met de sloop bedreigde polderdorp Doel. Al tekenend legt hij er verslag van het leven. De voorbije maanden waren zijn reportages tweewekelijks te zien op Apache.

Al sinds de jaren zestig is de Vlaamse Overheid verwikkeld in een slepende procedure om de Antwerpse haven aan de linkerscheldeoever uit te breiden. Tientallen jaren lang was de toekomst van het poldergebied rond Doel daardoor onzeker. Het nieuwe Saeftinghedok zou precies op de plek van het dorp komen.

In de 11 jaar dat hij er komt, heeft Janssen de onzekerheid over de toekomst van het dorp van dichtbij meegemaakt. Zelf heeft hij zijn bedenkingen bij de uitbreiding. “Er wordt vaak niet bij stilgestaan of zulke ongebreidelde economische groei wel verstandig is”.

In het cultuurhuis de Warande in Turnhout in Turnhout loopt nog tot 15 januari de gratis overzichtstentoonstelling ‘De zoon van Kuifje – Jeroen Janssen, winnaar Bronzen Adhemar 2018’. Daar is onder meer het ontstaan van de reeks rond Doel te zien, die op Apache als voorpublicatie getoond werd.

Artikels in het Apache-dossier "Tekenen van leven in Doel: Jeroen Janssen wint Bronzen Adhemar 2018"