Chemiereus Ineos in Antwerpen

Petrochemische reus Ineos wil in een nieuwe Antwerpse vestiging schaliegas verwerken tot grondstoffen voor de plasticindustrie. Hoe zijn de relaties tussen de chemiereus en stadsbestuur, Havenbedrijf en Vlaamse overheid? En wat is de impact van de nieuwe fabrieken op mens en milieu?

Voor dit zogenaamde Project One heeft het bedrijf maar liefst 3 miljard euro veil. Ineos wil zowel een ethaankraker bouwen als een PDH-fabriek neerpoten. Beide installaties verwerken schaliegas tot grondstoffen voor de meest gebruikte plastics ter wereld.

Om de prestigieuze investering binnen te halen leverden Antwerpen en Vlaanderen felle strijd met de haven van Rotterdam. De overeenkomst tussen Ineos en de Haven van Antwerpen werd uiteindelijk in januari 2018 ondertekend. De verdere onderhandelingen blijven voorlopig in nevelen gehuld.

Ineos heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot onmisbare schakel in het productieproces van plastic, waar fossiele brandstoffen het basisbestanddeel van vormen. Van wieg tot kist, van schaliegas tot plastic pellet, het productieproces heeft een enorme impact op onze planeet.

 

Artikels in het Apache-dossier "Chemiereus Ineos in Antwerpen"