Immo Royal, de erfenis van Leopold II onder de loep

Negentig jaar nadat de Koninklijke Schenking werd opgericht, zochten journalisten van Apache, Knack, De Tijd en VRT NWS uit hoe het met de nalatenschap van Leopold II is gesteld. Van bossen en kastelen, tot boerderijen en villa’s. In Immo Royal nemen we voor het eerst de volledige erfenis van Leopold II onder de loep.

Het patrimonium dat de tweede Belgische vorst naliet aan de Belgische Staat is indrukwekkend: ruim 7.500 ha bossen, velden en parken, maar ook 77 panden waaronder kastelen en villa’s, boerderijen, musea, kantoorgebouwen, sportterreinen en veel meer.

Met Immo Royal brengen we eigendommen in beeld die nooit eerder zo gedetailleerd opgelijst werden of zelfs maar te vinden zijn in de inventaris van het Schenking zelf. Alle eigendommen van de Koninklijke Schenking zijn in beeld gebracht en met uitleg gebundeld op één plek: koningshuizen.be

De Koninklijke Schenking moet zowat één van ’s lands meest gesloten publieke instellingen zijn. Gewapend met de wetgeving openbaarheid van bestuur bekeken we het voorbije anderhalf jaar tal van documenten van de Schenking zelf, maar ook van allerlei overheden. We trokken ook onze laarzen aan en spraken met gebruikers en kenners van het rijke patrimonium.

Apache bundelt alle stukken in dit dossier. Ten bate van de hele Belgische bevolking.

 

Uitgelichte afbeelding: Chateau Jaune – Villers-sur-Lesse, de Ardeense zetel van de Koninklijke Schenking (© Alexander Dumarey (VRT NWS))

Artikels in het Apache-dossier "Immo Royal, de erfenis van Leopold II onder de loep"