Angst voor het Belgische Eindspel

Met het Vlaams Belang valt te praten. Zeker met mensen zoals Tom Van Grieken, Chris Janssens of Barbara Pas. Verschillende tenoren van N-VA zeggen het openlijk en de partij van Bart De Wever praatte afgelopen zomer ook wekenlang met de partij van Van Grieken over de vorming van een Vlaamse Regering.

De openlijke flirt tussen beide partijen die de Vlaamse onafhankelijkheid nastreven, bemoeilijkt de vorming van een nieuwe federale regering. De vrees dat een nieuw kartel “Vlaanderen Plus” van N-VA en Vlaams Belang in 2024 de overhand zou nemen in Vlaanderen werkt verlammend.

Apache dook in de archieven van de Vlaamse Volksbeweging, herlas interviews en boog zich over inhoud en aanwezigen bij debatten in de rechtsradicale Vlaams-nationalistische wereld.

N-VA en Vlaams Belang zijn twee enten die groeien en bloeien op dezelfde onderstam. Het ultieme doel van beide partijen spoorde van meet af aan: de Vlaamse onafhankelijkheid. De voorbije vijftien jaar hanteerden beide partijen wel een andere, tegenstrijdige strategie om dat doel te bereiken.

Intussen delen de partijen niet enkel hetzelfde einddoel, ook de weg om er te komen loopt parallel.

Apache vertelt het verhaal van de lange aanloop naar het Belgische Eindspel in drie bedrijven:

Deel 1: Vlaanderen Plus anno 2003: de eerste paringsdans tussen N-VA en Vlaams Blok

Deel 2: De onderbroek van Peter De Roover en Jan Jambon

Deel 3: De erfzonde van de collaboratie