
Het nieuwe Apache Magazine is voor 13,5 euro te koop in boekhandels en krantenwinkels in heel Vlaanderen. Wil je het magazine vanaf het volgende nummer graag thuis geleverd krijgen? Voor slechts 50 euro ontvang je vier nummers in je brievenbus!
In het coververhaal van Apache Magazine #9 onderzoeken we de goed geoliede lobbymachine van de twee dominante mediagroepen van Vlaanderen en Nederland: DPG Media en Mediahuis. De voorbije jaren maakten deze contentfabrieken gigantische winsten en keerden ze hun aandeelhouders tientallen miljoenen euro uit. Toch geeft de Vlaamse Regering ze nog eens 35 miljoen euro voor hun digitale transformatie.
De overwinnaars schrijven de geschiedenis, stelt het cliché. Over die geschiedenis én met geschiedenis als wapen wordt nog eeuwen na de feiten gebakkeleid, al dan niet met geweld. “De geschiedenis wordt altijd herschreven om de belangen van vandaag te dienen”, zegt de Britse historicus Janina Ramirez. In haar bestseller Femina geeft Ramirez de vrouwen de tot nu onderbelichte rol terug die ze in de middeleeuwen hebben gespeeld. Karl van den Broeck had een uitgebreid gesprek met Ramirez.
Andrée Geulen, Marguerite Bervoets, Nina Erauw. Zeggen deze namen je niets? Niet enkel de rol van vrouwen tijdens de middeleeuwen wordt onderschat. Ook als we denken aan het verzet tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog duiken niet direct veel vrouwen op in het collectieve geheugen. Tijd voor eerherstel.
Sowieso is de verzetsbeweging tegen de Duitse bezetting in WO II al te vaak onderbelicht gebleven. Daar brengen Denis Lapière, Daniel Couvreur en Christian Durieux verandering in. Zij verstripten het verhaal van een heroïsche verzetsdaad. In het vernieuwde Apache Magazine vind je een exclusief naar het Nederlands vertaald voorproefje van Le Faux Soir, hun bekroonde graphic novel.

De hele wereld warmt op, maar die opwarming gaat niet overal even snel. Rechtvaardig is dat allerminst: de landen die het minst aan het probleem hebben bijgedragen, kreunen nu al het hardst onder de klimaatcrisis. We spraken met wetenschappers in het Globale Zuiden die dagelijks te maken krijgen met de zware gevolgen en daar nu mee oplossingen voor proberen vinden. “Het gebrek aan verantwoordelijkheid bij de grotere naties in de wereld betekent niet dat we in het Zuiden bij de pakken blijven neerzitten”, zegt de Oegandese celbioloog Peter Sseruwagi.
Kan je nog bij de pakken blijven neerzitten als je de wereld ziet lijden onder toenemende, desastreuze extreme weerfenomenen? Kom je dan in opstand? En hoe ver ga je met dat verzet? Hannah Arendt hield ooit een pleidooi om voor burgerlijke ongehoorzaamheid ‘onderdak’ te voorzien in de democratie. Maar welke acties als burgerlijk ongehoorzaam gezien worden, is duidelijk voor interpretatie vatbaar. Waar ligt de grens? En wie bepaalt die?
Goed nieuws: poëzie kan nog in het verkeerde keelgat schieten! Ruth Lasters, die in september ontslag nam als Antwerps stadsdichter, kan erover meespreken. Voor dit Apache Magazine schreef ze vijf nieuwe gedichten. We zouden zot zijn om die te weigeren.
Nog in dit magazine tonen we de penibele toestand van de kinderopvang in Vlaanderen, stellen we moeilijke vragen over levenslange gevangenisstraffen, en zetten we het belang van openbare bibliotheken in de verf.