Haal het nieuwe Apache Magazine in huis

Redactie Apache
apache magazine
Het tiende Apache Magazine is vanaf deze week te koop.
Deze week te koop

Het nieuwe Apache Magazine is vanaf woensdag te koop in een boekhandel of krantenwinkel in je buurt.

Voor veel Vlamingen is huisje, tuintje, boompje nog steeds het na te streven ideaal. Maar de verkavelingswijken waar deze droom werkelijkheid wordt, nemen veel ruimte in om relatief weinig mensen te huisvesten. Kunnen we deze relieken uit de twintigste eeuw aanpassen, zodat er meer mensen kunnen wonen? Tijd voor een speurtocht speuren naar alternatieven voor de klassieke, ruimteslurpende verkavelingswijk.

In een uitgebreid interview met Kenan Malik graven we naar de wortels van het begrip ‘ras’ en dus het racisme dat ook vandaag nog zo welig tiert. 'Ras’ was een product van de Verlichting, die nochtans de universele gelijkheid declameerde. Het rassenbegrip moest verklaren waarom slaven minder gelijk waren. Het werkt tot vandaag door en steekt ook in de identiteitspolitiek van vandaag de kop op, ziet Malik.

Alleen al in 2022 waagden bijna 45.000 personen de levensgevaarlijke overtocht van de Noordzee, van de Franse of Belgische kust naar de Britse. Meer en meer mensen proberen, maar lang niet iedereen bereikt heelhuids de kust van Dover of Dungeness. Bij gebrek aan legale kanalen biedt een rubberbootje een laatste kans richting beloofde land. En daar verdienen georganiseerde smokkelbendes grof geld mee.

Ook elders aan de Europese buitengrenzen spelen zich dramatische en dodelijke taferelen af. In juni 2022 vielen tientallen doden bij een massale bestorming van een grenshek vlakbij de Spaanse exclave Melilla in Marokko. Fotojournalist Brecht De Vleeschauwer bezocht de Marokkaanse wachtkamer van de EU, om er te luisteren naar de verhalen van de Tsjadiërs, Soedanezen, maar ook Marokkanen die hun landen ontvluchtten, op zoek naar een betere toekomst in de Europese Unie.

Casablanca Brecht De Vleeschauwer
(© Brecht De Vleeschauwer)

We nestelen ons ook in het spoor van een eeuwenoude seizoensmigratie in het Spaanse Lapland. Tijdens deze Trashumancia trekken herders en hun kudden tweejaarlijks van noord naar zuid en vice versa. Pablo Janssen en fotograaf Dani Triguero Puchades vergezelden hen op een stuk van deze indrukwekkende tocht, een anomalie in moderne tijden van intensivering en industriële megastallen. Hoelang kunnen deze trashumantes deze traditie nog verderzetten?

trashumancia
Elke herfst wandelen Spaanse herders met hun kudde een maand lang richting het zuiden om daar te overwinteren. In de lente keren ze terug. (© Dani Triguero Puchades)

In het tiende Apache Magazine publiceren we voor het eerst Chinese poëzie. In Nederlandse vertaling welteverstaan. Zheng Xiaoqiong schrijft rauwe gedichten over het nietsontziende industriële apparaat in haar land. Poëzie die beklijft. We spraken met vertaler Silvia Marijnissen over Chinese literatuur en poëzie en waarom we die ook in het Westen zouden moeten lezen.

Honden aan de leiband
(© Ilah)

Naar goede gewoonte presenteren we ook een grafische reportage. Deze keer trok Ilah er met haar hond in Brussel op uit om te ontdekken hoe welopgevoed de anderhalf miljoen honden in België wel of niet zijn. Haar hond blijft aan de leiband waar het moet, maar dat kan niet van elke hond gezegd worden. Tijd om de vriendelijke viervoeters en hun baasjes op het appel te roepen?

We vertoeven nog steeds massaal op de goed omheinde platformen van Big Tech, waar almachtige CEO’s als Elon Musk de scepter zwaaien. Dat het anders kan, bewijst het steeds populairdere fediverse. En dat met een sleutel die zo oud is als het internet zelf: een gestandaardiseerd protocol. Al is om de oude droom van het open en divers internet waar te maken meer nodig dan enkel die oude sleutel.

Een onderzoek naar de archieven van de uitvoerende macht toont dat het niet bepaald fantastisch gesteld is met het informatiebeheer. Zonder archief is er nochtans geen sprake van transparant bestuur. Archieven zijn elders nochtans wel pijlers van de democratie.

We onderzochten ook hoe de Russische propagandapijlen vanuit West-Afrika in België belanden. En we blikken terug op de juridische processie van Echternach in het Reuzegom-dossier. Waarom moest het zo lang duren? En hoe verging het Sanda Dia’s nabestaanden en de Reuzegom-studenten intussen?

LEES OOK
Karl van den Broeck / 13-09-2023

We hebben Vlaams Belang niet nodig om de democratie te slopen

Bij de opmars van extreemrechts lijken steeds meer democraten te vergeten wat democratie inhoudt.
Vlaams Belang democratie
Redactie Apache / 11-09-2023

Yousra Benfquih draagt zes gedichten uit Apache Magazine voor

Yousra Benfquih exploreert in zes nieuwe gedichten voor Apache Magazine een rijkgeschakeerde wereld.
Yousra Benfquih (© Wouter le Duc)
Jan Walraven / 08-09-2023

Red de democratie, lees Apache Magazine

Apache Magazine staat in het teken van de democratie, hoe ze bedreigd wordt en wat daar aan te doen valt.
De cover van Apache Magazine #12 op een paars-witte achtergrond.