Meer coöperatie in de politiek en minder cynisme in de journalistiek?

 Leestijd: 4 minuten

5

Eindelijk. Na 493 dagen heeft ons land opnieuw een regering. De Vivaldi-partituur is in een regeerakkoord gebundeld en de orkestmuzikanten zijn aangeduid. Hoewel de opluchting begrijpelijk is, is elke vorm van triomfalisme misplaatst. De vorming van ...

In het kort

Vivaldi vormt geen trendbreuk met het beleid van de ‘Zweedse’ regering. Er is wel een duidelijke stijlbreuk merkbaar. Het taalgebruik is opvallend anders. Grofheid en brutaliteit maken plaats voor respect en fatsoen. Het is in het taalgebruik dat de intenties zich openbaren.

Voor de centrumpartijen is dit de regering van de laatste kans. Als de klassieke partijen nu niet anders aan politiek gaan doen en tastbare resultaten boeken, wacht hen een electorale afstraffing in 2024.

De journalistiek hoort haar stijl en aanpak ook te veranderen. Een kritische en analytische houding wordt door enkele journalisten vaak verward met het verspreiden van cynisme en pessimisme. Door vol bitterheid te focussen op intriges, conflicten, rivaliteiten en trivialiteiten vergroten ze het politiek immobilisme en de kloof met de burgers.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid