Lente 1998: de geheime Belgische delegatie

 Leestijd: 6 minuten

4

Overvallers, rijkswachters of aanhangers van het rechtsextremisme: in het onderzoek naar de Bende van Nijvel werden alle hypothesen uitgetest. Op één na: een belangrijke betrokkenheid van de VS. In de jaren 80 was de communistische dreiging ...

In het kort

Begin jaren 80 vermoordde de Bende van Nijvel 28 mensen, voornamelijk in supermarkten. Overvallers, rijkswachters of aanhangers van het rechtsextremisme: alle hypothesen werden uitgetest. Op één na: een belangrijke betrokkenheid van de Verenigde Staten (VS). In die jaren was de communistische dreiging een obsessie voor de eerste wereldmacht.

In meerdere Europese landen zouden de Amerikaanse geheime diensten de Staat gedestabiliseerd hebben om de plaatselijke regeringen te dwingen een rechtsere koers te varen. Médor publiceert exclusieve documenten waaruit blijkt dat in 1998 de onderzoeksleiders van het dossier van de ‘Bende’ zich naar Italië begaven en dat ze geloof hechtten aan die stelling, aangezien zij… weigerden om met de Italiaanse politie samen te werken.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid