Politieke bewegingskoorts

 Leestijd: 4 minuten

2

De recent aangekondigde naamsveranderingen in het Belgisch partijlandschap lijken het te benadrukken: de klassieke politieke partij is ten dode opgeschreven. In de plaats komen er bewegingen, politieke startups en losse verkiezingsvehikels, die surfen op nieuwe digitale ...

In het kort

Vorige week kondigde sp.a-voorzitter Conner Rousseau de naamsverandering aan voor zijn partij naar Vooruit – met protest van het gelijknamige kunstencentrum als gevolg. Een paar dagen later opperde Open Vld-politicus Matthias De Clercq dat hij zijn eigen partij tot ‘beweging’ wil omvormen en de traditionele blauwe veren gaat afwerpen.

De recent aangekondigde naamsveranderingen in het Belgisch partijlandschap lijken het te benadrukken: de klassieke politieke partij is ten dode opgeschreven.

In de plaats komen er bewegingen, politieke startups en losse verkiezingsvehikels, die surfen op nieuwe digitale golven en minder gebonden zijn aan een verzuilde achterban. Een nieuw ‘techno-populistisch’ tijdperk dient zich aan.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid