Winning van grondwater vaak niet volgens het boekje

 Leestijd: 7 minuten

1

Vlaanderen kampt met structurele waterschaarste. Toch gebeurt de winning van grondwater vaak niet volgens het boekje. Bij driekwart van de gecontroleerde grondwaterwinningen in Vlaanderen worden problemen vastgesteld. En dan zijn er ook nog eens een onbekend ...

In het kort

Vlaanderen kampt met structurele waterschaarste. Toch gebeurt de winning van grondwater vaak niet volgens het boekje. Bij driekwart van de gecontroleerde grondwaterwinningen in Vlaanderen wordt problemen vastgesteld. En dan zijn er ook nog eens een onbekend aantal illegale winningen.

‘Onderschat het potentieel niet van vele kleintjes die een groot maken’, reageert professor waterbeheer Patrick Meire (UAntwerpen). Departement Omgeving erkent de moeilijkheden bij de handhaving. Het zijn bovendien vaak lokale besturen die met de technisch complexe controles worden opgezadeld.

Ondertussen zijn de eerste waterbesparende maatregelen genomen. Eén van de drie strategische doelstellingen uit het nieuwe Waterbeleidsplan 2020-2025 draait zowel rond het verminderen van overstromingsrisico’s als het beperken van waterschaarste en de gevolgen van droogte.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid