Extra middelen voor voedselbanken en daklozenopvang

 Leestijd: 2 minuten0

De federale overheid maakt 276.000 euro vrij voor voedselbanken die in de problemen geraakten door minder overschotten en hamstergedrag. “Wij hopen dat het volstaat en dat de crisis vlug voorbij is”, reageert Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Minister van Armoedebestrijding Nathalie Muylle (CD&V) en minister van Maatschappelijke Integratie Denis Ducarme (MR) beslisten ook om extra middelen vrij te maken voor daklozenopvang in vijf grote steden.

Accurate en heldere informatie is noodzakelijk om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Deel dit artikel dus gerust met de cadeaulink, zo kunnen vrienden en familie het gratis lezen. Om je persoonlijke link te creëren, klik je op het cadeau-icoontje rechts-midden van je computerscherm of links-onder bij mobiel.

Die middelen zijn meer dan nodig. Eerder schreef Apache al dat de Belgische voedselbanken in de problemen geraakten omdat er minder overschotten zijn bij de voedingsindustrie en de distributiesector. De belangrijkste boosdoeners bleken hamstergedrag en de sluiting van de horeca. Ook vrijwilligers haakten af, omdat het vaak om senioren gaat uit risicogroepen. Maar daar komt nu dus verbetering in.

150.000 kilo

“Die middelen zijn uiteraard zeer welkom”, zegt Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken. “Wij kunnen daar vandaag en de komende dagen zo’n 150 ton voedsel mee kopen.” Het gaat dan over een mix van vlees- en visconserven, melk, soep, groenten en pasta. Maar volgens Mottar zijn er ook bezorgdheden. “Wij hopen dat het zal volstaan en dat de coronacrisis snel voorbij is.”

Bovendien moet men deze geschatte 150 ton voedsel afgezet worden tegenover de 18.000 ton voedsel die vorig jaar werd verdeeld. “Deze middelen helpen vandaag en morgen wel om ons een stukje op weg te helpen.”

Hoopvol is ook dat Mottar intussen een kentering ziet in het hamstergedrag van consumenten de voorbije weken. Daardoor kwamen de voedselbanken in de eerste instantie in de problemen. “Hopelijk is de hamsterwoede nu al een stukje voorbij en zal dat nog verder verminderen de komende weken, zodat we ook langs die weg weer bevoorraad worden”, zegt Mottar.

De overheid nam ondertussen ook enkele andere maatregelen om de voedselbedeling aan kwetsbaren te waarborgen. Zo is er overleg met de sector van de grootdistributie om ervoor te zorgen dat de voedselbanken over voldoende basisproducten blijven beschikken. “Net om die tussenperiode te overbruggen is het budget van de overheid dan ook zeer welkom”, zegt Mottar.

Om de hulp voor de verdeling van het voedsel te verbeteren, besliste Ducarme ook om een subsidie toe te kennen aan de OCMW’s. Verschillende verenigingen die instaan voor de voedselbedeling, sloten namelijk de deuren bij gebrek aan vrijwilligers.

Winteropvang verlengd

Er kwam tot slot ook een antwoord op de noodkreet van elf organisaties die werken rond armoede, en met vluchtelingen. Zijn vroegen onder meer extra middelen voor noodopvang, zeker voor wie ziek is.

Er is nu beslist dat de federale winteropvang in Brussel twee maanden langer openblijft. “Dat moet ervoor zorgen dat daklozen van opvang kunnen blijven genieten, nu veel andere organisaties sluiten”, zegt minister Muylle in een persbericht. “Het verhindert ook dat de daklozen zich over Brussel zouden verspreiden, terwijl net aan de hele bevolking gevraagd wordt om in zijn eigen woning te blijven, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.” In het opvangcentrum in de Brusselse Trierstraat worden 250 daklozen opgevangen.

De steden Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi krijgen ook een subsidie van 200.000 euro om zieke daklozen veilig te huisvesten.

 

Uitgelichte afbeelding: © Stef Arends (Apache)

Auteur: Samira Atillah

Samira Atillah werkte in het Genkse jeugdwerk en vervolgens als medewerkster in het Federaal Parlement. In 2018 verscheen van haar ‘Zijn naam was Youssef,’ (Houtekiet-2018). Het boek legt de situatie bloot van vluchtelingen die van Calais naar Engeland trekken.

Haar bijzondere interesse gaat uit naar socio-economische thema’s en migratie. In het verleden schreef ze geregeld opinies voor Vlaamse media over deze onderwerpen.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books