Leuvense ANPR-camera’s filmen je zonder reden

 Leestijd: 6 minuten

4

Dertig slimme camera’s filmen in Leuven zonder dat de bevoegde schepen David Dessers (Groen) daarvan op de hoogte was. Bovendien doen ze voorlopig niet waarvoor ze bedoeld zijn: autobestuurders beboeten. Democratische controle en kennis over privacy ...

In het kort

Dertig slimme camera’s filmen in Leuven zonder dat de bevoegde schepen David Dessers (Groen) daarvan op de hoogte was. Bovendien doen ze voorlopig niet waarvoor ze bedoeld zijn: autobestuurders beboeten. Democratische controle en kennis over privacy blijkt een pijnpunt in Leuven.

“Naast de drie werkende camera’s hangen er nog 30, maar die staan niet aan. Dat zal ten vroegste in maart 2020 gebeuren”, vertelde Dessers op 18 december.

Op 2 januari bekende de schepen dat de 30 camera’s wél aanstaan. “Ze registreren vandaag al, dat wist ik niet”, geeft Dessers toe. “We zeggen dat ze niet aanstaan, maar wat we eigenlijk bedoelen is: ze genereren geen boetes.”

“Niemand kijkt naar de beelden, maar voor gerechtelijk onderzoek zijn die beelden wel al op te vragen”, zegt Dessers in het tweede interview. “Als het parket zich afvraagt ‘is die nummerplaat daar geweest?’ dan kunnen de camera’s die info vandaag bieden.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid