Zo openden we de deuren van de Koninklijke Schenking

 Leestijd: 4 minuten

2

De Koninklijke Schenking staat bekend als één van ’s lands meest gesloten instellingen. De Schenking beheert de erfenis van Leopold II. Met dossier Immo Royal geven Apache, De Tijd, Knack en VRT NWS dankzij de wetgeving openbaarheid van ...

In het kort

De Koninklijke Schenking staat bekend als één van ’s lands meest gesloten instellingen. De Schenking beheert de erfenis van Leopold II. Met dossier Immo Royal geven Apache, De Tijd, Knack en VRT NWS dankzij de wetgeving openbaarheid van bestuur een unieke blik achter de schermen.

In 1900 gaf koning Leopold II de opdracht om zijn eigendommen over te dragen aan de Belgische Staat. Dertig jaar later werd de Koninklijke Schenking opgericht om dit koninklijk patrimonium te bestieren.

Dankzij een doorgedreven toepassing van de wetgeving openbaarheid van bestuur kregen Apache, Knack, De Tijd en VRT NWS exclusieve documenten van de Koninklijke Schenking in handen. Voor het eerst in 90 jaar wordt de erfenis van Leopold II in kaart gebracht.

Die speurtocht liep niet altijd van een leien dakje, maar zoals het vorstenhuis zelf genoegzaam weet: eendracht maakt macht.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid