Labour breekt radicaal met de erfenis van Thatcher

 Leestijd: 6 minuten

4

Met een verkiezingsmanifest dat inzet op klimaatrechtvaardigheid, sterke publieke diensten en een democratisering van de economie, breekt de Labour-partij van Jeremy Corbyn radicaal met de neoliberale erfenis van Margaret Thatcher en haar opvolgers. De boodschap van ...

In het kort

Met een verkiezingsmanifest dat inzet op klimaatrechtvaardigheid, sterke publieke diensten en een democratisering van de economie, breekt de Labour-partij van Jeremy Corbyn radicaal met de neoliberale erfenis van Margaret Thatcher en haar opvolgers. De boodschap van Corbyn en co is duidelijk: er is wél een alternatief. Een verkiezingsoverwinning is verre van gegarandeerd, maar Labour slaagt er wel in om het debat niet (enkel) rond Brexit te laten gaan, en tegelijk ook andere linkse bewegingen te inspireren.

Eind april 2017, op anderhalve maand voor de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, wezen opiniepeilingen op een desastreuze score voor Labour, dat maar zo’n 25% van de stemmen zou halen. Anderhalve maand later haalde Labour 40% van de stemmen, won het netto 32 zetels, en verbrak het de Conservatieve meerderheid. Er waren veel redenen voor deze snelle opgang, maar algemeen wordt aangenomen dat het sterke en populaire verkiezingsmanifest van 2017 een belangrijke reden was.

In de peilingen staat Labour nu, drie weken voor de verkiezingen op 12 december, opnieuw op een zware achterstand. Of de partij en Jeremy Corbyn hetzelfde huzarenstukje kunnen opvoeren als in 2017, is nog een open vraag. Maar dat het manifest een belangrijke rol kan spelen, is duidelijk. Wat kunnen linkse partijen leren uit het manifest? Een poging tot analyse.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid