De ‘kwajongensstreken’ van het Vlaams Belang-geslacht Verreycken

 Leestijd: 7 minuten

1

Een bomaanslag op de Congreskolom in Brussel, een voorstel om een straat te vernoemen naar de stichter van de Algemeene SS-Vlaanderen, het in elkaar slaan van politieke tegenstanders, een Hitlergroet, … Om een ‘kwajongensstreek’ meer of ...

In het kort

De beelden van Gunnar Verreycken die afgelopen zomer de Hitlergroet bracht in het Fort van Breendonk choqueren. Voor wie de strapatsen van de familie Verreycken de voorbije decennia volgde, komen ze echter niet bepaald als een verrassing.

Grootvader Wim Verreycken stond mee aan de wieg van het Vlaams Blok. Zijn intussen vergeten, maar niettemin roemruchtste actie ooit, was een bomaanslag op de Congreskolom in Brussel op 11 juli 1963.

Ook de bijnaam van vader Rob Verreycken – ‘Rob Klop’ – is niet zonder grond. Meermaals was hij betrokken bij het in elkaar slaan van politieke tegenstanders. In het Europees Parlement werkte hij onder meer voor Udo Voigt van de nauwelijks verholen neonazistische partij NPD.

Zoon Gunnar geniet nu media-aandacht omdat hij een Hitlergroet bracht in de ‘Casinozaal’ in Breendonk, onder een groot hakenkruis. Maar als lid van de dit jaar opgerichte Vlaamse tak van de Nieuw-Zeelandse organisatie Right Wing Resistance is hij al langer geen onbekende in neonazistische milieus.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid