Unesco hekelt straffeloosheid voor moordenaars van journalisten

 Leestijd: 3 minuten

0

In de afgelopen 12 jaar werden wereldwijd meer dan 1.000 journalisten vermoord. Slechts in 1 op de 9 gevallen werd de dader gestraft. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Unesco. Het goede nieuws is dat er ...

In het kort

Vanochtend presenteerde Unesco conclusies uit een nog te verschijnen rapport over geweld tegen journalisten, tijdens een paneldiscussie georganiseerd door de Italiaanse ngo Ossigeno per l’Informazione.

Het beeld dat Unesco schetst is allesbehalve rooskleurig. Sinds 2014 werden er bijna 500 journalisten vermoord; dat is een toename van 5% vergeleken met de vijf jaar ervoor. Het merendeel van hen was man, maar het aantal vrouwen dat werd vermoord is in vijf jaar verdubbeld.

Sinds 2011 monitort Unesco niet alleen hoeveel moorden er gepleegd worden en waar, maar ook de juridische opvolging ervan. Die is bedroevend slecht: in 2015 werd slechts voor 10% van de moorden een dader gestraft. Dat aandeel is sindsdien licht gestegen, maar ook vandaag wordt slechts één op de negen moorden op journalisten opgelost. UNESCO spreekt zelfs van een situatie van straffeloosheid.

Er zijn wel steeds meer organisaties die het voor bedreigde journalisten opnemen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid