Lokale besturen vrezen budgettaire problemen door pensioenplan Bacquelaine

 Leestijd: 5 minuten

2

Verschillende steden en gemeenten vrezen dat een pensioenmaatregel van minister Daniel Bacquelaine (MR), die eind dit jaar ingaat, voor extra financiële tekorten zal zorgen. Bacquelaine wil gemeenten die een aanvullend pensioen toekennen aan hun contractuele medewerkers ...

In het kort

Lokale besturen kampen met een financieel tekort door sterk stijgende pensioenkosten. Door de vergrijzing en omdat er steeds minder ambtenaren vastbenoemd worden, kunnen steeds meer gemeenten de pensioenen van ambtenaren op rust niet meer financieren met de bijdragen van de werkende ambtenaren. Een studie van Belfius waarschuwde dit jaar dat de geldnood bij lokale besturen druk zet op de investeringsmogelijkheden. Gemeenten dreigen zo krap bij kas te komen te zitten, dat ze grote uitgaven niet meer zelf kunnen doen, of noodgedwongen moeten financieren met de verkoop van publieke gronden.

Een nieuwe maatregel om gemeenten te stimuleren richting betere arbeidsvoorwaarden voor hun contractuele ambtenaren, dreigt de situatie voor sommige gemeenten nog nijpender te maken.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid