Gent haalt 30 miljoen euro voor wonen uit verkoop landbouwgronden

 Leestijd: 5 minuten

0

De stad Gent zal ook de komende zes jaar landbouwgronden buiten de stadsgrenzen en buurgemeenten verkopen. In totaal moet dit 35 miljoen opbrengen. Het grootste deel daarvan, zowat dertig miljoen euro, zal worden gebruikt om extra ...

In het kort

De stad Gent zal ook de komende zes jaar landbouwgronden buiten de stadsgrenzen en buurgemeenten verkopen. In totaal moet dit 35 miljoen opbrengen. Het grootste deel daarvan, zowat dertig miljoen euro, zal worden gebruikt om extra woonbeleid te financieren.

Middenveldorganisaties vragen nochtans een moratorium op de verkoop tot er een duidelijke visie is op lange termijn. Het Gentse stadsbestuur wijst erop dat de pachtwetgeving hen weinig speelruimte laat.

Het Gentse stadsbestuur wil de komende zes jaar in totaal 630 miljoen euro investeren, waarvan ruim 90 miljoen euro in de bouw en renovatie van extra sociale huurwoningen, en om het aantal woningen te verdubbelen dat via sociale verhuurkantoren wordt verhuurd. Een derde van de middelen die daarvoor nodig zijn, zowat dertig miljoen euro, zal uit de verkoop van publieke gronden komen, zo is te horen bij zowel het kabinet van schepen Tine Heyse als bij het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent.

Vorige legislatuur verkocht de stad Gent ruim 1.100 hectare (voornamelijk) landbouwgronden. Die verkopen brachten de stadskas ongeveer 60 miljoen euro op. Met dat geld werd sociaal beleid gefinancierd, waaronder de bouw van een nieuw woonzorgcentrum.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid