Te koop: overheidsgebouw of overheid?

 Leestijd: 10 minuten

2

De manier waarop de overheid de verkoop en de huur van het Rijksadministratief Centrum in Brussel organiseerde is een schoolvoorbeeld van hoe de innige relaties tussen sommige politici en de vastgoedwereld de schatkist vele tientallen miljoenen ...

In het kort

De manier waarop de overheid de verkoop en de huur van het Rijksadministratief Centrum in Brussel organiseerde, is een schoolvoorbeeld van hoe de innige relaties tussen sommige politici en vastgoedwereld de schatkist vele tientallen miljoenen euro’s kosten.

Apache kon nota’s van de Staatsveiligheid inkijken. Die tonen hoe verschillende bronnen vele jaren terug al waarschuwden voor een systeem van verregaande corruptie dat in de steigers werd gezet bij de verhuur van het Rijksadministratief Centrum (RAC) aan de federale politie. De omstreden vastgoedlobbyist Koen Blijweert en Jean-Claude Fontinoy, rechterhand van Didier Reynders (MR) zouden daarbij een hoofdrol spelen.

Het huurcontract waarvan sprake heeft een waarde van 312 miljoen euro.

Afgelopen zomer lekte via De Tijd ook al een vernietigend audit uit van de Inspectie van Financiën over de wijze waarop het dossier RAC door de overheid werd behandeld. Dat stelt onder meer dat er minstens 40 miljoen euro werd verspild, en dat er nodeloos een monopolie werd gegeven aan een bouwpromotor.

Eerder maakte het Rekenhof al een blammerend verslag over de gang van zaken. Een gebouw verkopen voor 27,1 miljoen euro, terwijl de waarde initieel op 74 miljoen euro werd geschat, kwam de projectontwikkelaar in kwestie wel heel goed uit.

De voorbije jaren liep er ook een gerechtelijk onderzoek naar wat er precies gebeurde bij de verhuis van de gerechtelijke politie naar het gebouw. Dat onderzoek moest afgelopen voorjaar – acht jaar na de opstart – terug naar af, na een procedurefout. Nochtans lagen er bewijsstukken op tafel.

Ondanks de berg aan bezwarende getuigenissen en vernietigende verslagen en rapporten over het dossier RAC zijn er vandaag geen consequenties. Noch juridische, noch politieke.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid