Wanneer de framing voor de feiten komt

 Leestijd: 5 minuten

4

Extreemrechts bedient zich op sociale media regelmatig van nepvideo’s om zijn polariserende boodschap kracht bij te zetten. Wanneer een feitencheck het gebeuzel blootlegt, is het leed meestal al geleden en maakt de waarheid online nog maar weinig ...

In het kort

Extreemrechts bedient zich op sociale media regelmatig van nepvideo’s om hun polariserende boodschap kracht bij te zetten. Wanneer een feitencheck het gebeuzel blootlegt, is het leed meestal al geleden en maakt de waarheid online nog maar weinig kans. Toch gaat factchecker Peter Burger de strijd aan met dergelijke hoaxen. Hij staat daarin niet alleen, maar voor een duurzame oplossing voor fake news is toch meer nodig dan een rist factcheckers.

Sociale mediagebruikers, waaronder politici, verspreiden desinformatie omdat het hen juist niet om de feiten te doen is, maar om hun eigen boodschap. Zo zijn regelmatig beelden te zien van agressieve migranten maar wordt de context fout meegedeeld. Dat maakt volgens sommige ‘betrapte’ politici niets uit, want, zo klinkt steevast de verdediging: ‘het had waar kunnen zijn’.

Al enige tijd woedt de discussie of het bestrijden van nepnieuws de verantwoordelijkheid is van platformen als Facebook en Twitter zelf, of eerder van de overheid. Burger is voorstander van regulering door de overheid. “Ik denk dat het in de richting gaat van regulering in de plaats van zelfregulering. Zelfregulering werkt niet snel genoeg”, besluit hij.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid