De ene badmeester is goedkoper dan de andere

 Leestijd: 6 minuten

0

In sommige publiek-private zwembaden geniet het personeel minder sociale bescherming en slechtere loonvoorwaarden dan in andere. De overheid wijst private uitbaters van gemeentelijke zwembaden namelijk niet aan dezelfde paritaire comité’s toe. Zo kan de redder van ...

In het kort

Werknemers in de privé zijn goedkoper dan ambtenaren. Dit is een vaak geciteerde reden om openbare zwembaden in PPS-constructie uit te baten. Het zorgde aanvankelijk voor enkele sociale drama’s.

Het wettelijk kader beschermt vandaag beter dan vijftien jaar geleden personeel dat van eigenaar maar niet van job verandert. Toch is het opvallend dat zwembaden naargelang de exploitant onder verschillende paritaire comités vallen.

In die paritaire comités worden onder meer de cao’s onderhandeld, die loon- en andere arbeidsvoorwaarden vastleggen. Een werknemer van het ene zwembad kan daardoor tewerkgesteld zijn in de toeristische sector, terwijl iemand die hetzelfde werk doet in een ander zwembad onder de voorwaarden van de socio-culturele sector kan vallen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid