‘Reguleer, want grond is geen handelswaar zoals alle andere’

 Leestijd: 7 minuten

1

Toegang hebben tot landbouwgrond wordt voor boeren steeds moeilijker. In verschillende Europese landen gaan stemmen op én wordt actie ondernomen om de markt voor landbouwgronden aan banden te leggen. Ook in ons land. Grond is dan ...

In het kort

Toegang hebben tot landbouwgrond wordt voor boeren steeds moeilijker. In verschillende Europese landen gaan stemmen op én wordt actie ondernomen om de markt voor landbouwgronden aan banden te leggen. Ook in ons land. Grond is dan ook geen handelswaar zoals alle andere. Michel Baylac, voorzitter van de Europese Vereniging van Instellingen voor de Ontwikkeling van het Landelijk Gebied (AEIAR), pleit voor meer regulering. Maar dat zal ook geld kosten.

Een kleine groep landbouwers (en investeerders) bezit een steeds groter aandeel landbouwgrond in de Europese Unie. Een onderzoek van de Europese Commissie beschreef in 2013 al dat meer dan de helft (52,2%) van de landbouwgrond in eigendom is van 3,1% van de landbouwbedrijven. Daartegenover bleek dat ruim driekwart (76,2%) van de landbouwers ruim een tiende (11,2%) van de landbouwgronden bezat.

In Frankrijk wordt de vrije markt voor landbouwgronden al ruim vijftig jaar gereguleerd via 27 regionaal verspreide Safers (Société d’aménagement et d’établissement rural).

In het debat over de het meer reguleren van de landbouwvastgoedmarkt, zal de kost van compensatie een belangrijke rol spelen. Aan de hand van de eerste Notarisbarometer rond landbouwgronden (2018) berekende Verhoeve de mogelijke kostprijs van een compensatieregeling.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid