Klokkenluider zaak-Reynders stapt naar federaal parket

 Leestijd: 5 minuten

2

Nicolas Ullens, de voormalige inspecteur van de Staatsveiligheid die zware beschuldigingen uitte over corruptie aan het adres van Didier Reynders (MR) en diens rechterhand Jean-Claude Fontinoy, stapt naar het federaal parket. De klacht: doodsbedreigingen door de ...

In het kort

Nicolas Ullens, de voormalige inspecteur van de Staatsveiligheid die zware beschuldigingen uitte over corruptie aan het adres van Didier Reynders (MR) en diens rechterhand Jean-Claude Fontinoy stapt naar het federaal parket. De klacht: doodsbedreigingen door de chef enquêtedienst van het Comité I en belaging binnen de Staatsveiligheid door vertrouwelingen van Didier Reynders. Het gaat om misdrijven waarvan Ullens het slachtoffer zou zijn geweest toen hij onderzoek voerde in corruptiezaken waarbij de namen van Reynders en Fontinoy telkens weer opdoken.

Afgelopen vrijdag (27/09) besliste het Brussels parket om een lopend opsporingsonderzoek tegen Didier Reynders en Jean-Claude Fontinoy te seponeren. Dat onderzoek kwam er nadat een voormalig inspecteur van de Staatsveiligheid, Nicolas Ullens de Schooten begin april naar de federale politie was gestapt met aantijgingen van verregaande corruptie tegen Reynders en Fontinoy.

De timing van de beslissing van het Brussels parket om te seponeren is opvallend. Woensdag (02/10) wordt Didier Reynders, als kandidaat EU-commissaris voor Justitie, door het Europees Parlement op het rooster gelegd. Een hangend opsporingsonderzoek kan Reynders daarbij missen als kiespijn.

Of het hele verhaal daarmee definitief van de baan is, is echter allesbehalve zeker. De advocaat van Nicolas Ullens, Alexis De Swaef bevestigt aan Apache dat hij namens zijn cliënt klacht neerlegt bij het federaal parket. Die klacht draait om verregaande intimidatie, zowel binnen de Staatsveiligheid als door het Comité I.

Bovendien komen er ook nieuwe getuigenissen boven water.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid