Uitverkoop publieke grond snijdt stadsboeren de pas af

 Leestijd: 12 minuten

1

Steden verkopen steeds meer van hun landbouwgronden, terwijl die net cruciaal zijn voor de uitbouw van lokale voedselstrategieën. Lokale besturen bezitten flink wat publieke gronden in Vlaanderen: bijna 55.000 hectare, omgerekend ruim 4% van het gewest. De ...

In het kort

Steden verkopen steeds meer van hun landbouwgronden, terwijl die net cruciaal zijn voor de uitbouw van lokale voedselstrategieën.

De cijfers zijn ontluisterend: tussen eind 2014 en eind 2017 alleen werd 3.200 ha grond verkocht. Dat komt overeen met een oppervlakte gelijk aan Brussel-stad.

Apache gaat op zoek naar lichtende voorbeelden in Vlaanderen en Brussel.

Dit artikel hoort bij de reeks Apache Lokaal: (uit)verkoop publieke grond.

 

 

Vaak blijven die verkopen onder de radar, op de gecontesteerde verkoop na van 450 ha Gentse grond in Zeeland aan een bedrijf van ondernemer Fernand Huts. Cijfers van verkopen worden ook niet systematisch bijgehouden, in tegenstelling tot onze buurlanden. Het overheidsagentschap ‘Facilitair Bedrijf’ maakte het eind mei evenwel voor het eerst mogelijk om de evolutie van lokale publieke gronden op te volgen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid