Kleine brouwers dagen AB InBev en co uit

 Leestijd: 7 minuten

2

België is trots op zijn bieren. De variatie is legendarisch, de smaak eveneens. De laatste jaren zit het aantal brouwerijen opnieuw serieus in de lift. Op een biermarkt die gedomineerd wordt door gevestigde waarden en giganten ...

In het kort

België is trots op zijn bieren. De variatie is legendarisch, de smaak eveneens. Toch duiken er de laatste jaren steeds meer nieuwe brouwerijen op. Op een biermarkt die gedomineerd wordt door gevestigde waarden en giganten als Anheuser-Busch InBev, is het vechten om het als nieuweling anders te doen.

Een boete van 200 miljoen euro kreeg biergigant Anheuser-Busch InBev in mei om de oren van de Europese Commissie voor het misbruiken van zijn dominantie positie op de Belgische biermarkt. Bij het bekendmaken van de boete duidde Europees commissaris voor mededinging Margrethe Vestager die marktdominantie met een veelzeggend cijfer: Jupiler is goed voor maar liefst 40% van de Belgische biermarkt.

AB Inbev is weliswaar meer dan Jupiler alleen. De multinational is de absolute marktleider in België met in totaal 53,5% marktaandeel, schrijft Trends. Al is dat marktaandeel sinds 2010 wel met bijna 3 procentpunt gezakt. Andere grote spelers als Alken-Maes – sinds 2008 in handen van de Heineken-groep – of Duvel Moortgat kunnen hun marktaandeel behouden of zelfs uitbreiden.

De zo diverse Belgische biermarkt wordt in de feiten gedomineerd door een kleine groep bedrijven, die weliswaar een uitgebreid gamma bieren op de markt brengen. Al beperkt de Belgische bierproductie zich natuurlijk niet bij de giganten, ook in kleinere ketels wordt gebrouwen.

 

In 2014 waren er 168 Belgische brouwerijen, in 2018 waren er het al 304. Veel van deze nieuwkomers willen het bewust anders aanpakken dan de multinationale concurrenten. Wat drijft deze brouwende Davids om het op te nemen tegen de alomtegenwoordige Goliaths?

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid