Verkopen lokale besturen nog meer patrimonium om te investeren?

 Leestijd: 5 minuten

0

De steeds verder oplopende pensioenfactuur en de strenge boekhoudkundige regels zetten druk op de lokale overheidsinvesteringen, waarschuwt Belfius in een nieuwe studie. De verkoop van duizenden hectaren publieke grond kan lokale besturen eventueel wel nog financiële ademruimte ...

In het kort

De steeds verder oplopende pensioenfactuur en de strenge boekhoudkundige regels zetten druk op de lokale overheidsinvesteringen, waarschuwt Belfius in een nieuwe studie. De verkoop van duizenden hectares publieke grond kan lokale besturen eventueel wel nog financiële ademruimte geven om te investeren. Al geven steden en gemeenten zo ook wel beleidsruimte uit handen.

In 2018 werd volgens onderzoek van Belfius iets meer dan een kwart van de

investeringen van steden en gemeenten gefinancierd met de verkoop van patrimonium.

Op leningen na was de verkoop van patrimonium in 2018 dus de belangrijkste financieringsbron voor investeringen. Subsidies van hogere overheden en geld uit begrotingsoverschotten zijn andere belangrijke financieringsbronnen.

Op vlak van leningen zijn gemeenten de laatste jaren weliswaar terughoudender geworden. Hoe komt dat? Waarom zijn hierdoor ook de lokale overheidsinvesteringen achtergebleven? Wat zal de impact op de investeringen zijn van de ‘pensioenboemerang‘ die gemeenten de komende jaren in het gezicht krijgen? Kan de verkoop van publiek patrimonium ook de komende jaren soelaas bieden?

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid