Antwerpen geeft cruiseschepen korting op brandstof

 Leestijd: 2 minuten

7

Stad Antwerpen doet er alles aan om cruiseschepen naar het centrum te halen. Op een speciale website adverteert de stad de voordelen van aanmeren in Antwerpen: korting op brandstof, gratis ‘eersteklas beveiliging’, en een vrijstelling van ...

In het kort

Stad Antwerpen doet er alles aan om cruiseschepen naar het centrum te halen. Op een speciale website adverteert de stad de voordelen van aanmeren in Antwerpen: korting op brandstof, gratis ‘eersteklas beveiliging’, en een vrijstelling van toeristenbelasting.

De stad investeert veel geld om cruiseschepen naar Antwerpen te lokken. Een speciale pagina op de website visitantwerpen.be genaamd “Hoe kunnen we helpen”, somt de voordelen op die rederijen kunnen verwachten als ze hun boot in Antwerpen laten aanmeren.

Zo hoeft er geen aanlegvergoeding betaald te worden, en wordt in tegenstelling tot bij hotelgasten geen toeristenbelasting verrekend. Bovendien voorziet de stad ‘eersteklas beveiliging’, waarvoor eveneens geen vergoeding betaald hoeft te worden. Het meest opmerkelijke voordeel waarmee Antwerpen wordt aangeprezen is een korting op brandstof. Cruiseschepen varen op extreem vervuilende stookolie (de zogenaamde ‘bunkerolie’, een mengsel van afvalproducten uit de chemische industrie, die in de Antwerpse haven wordt geproduceerd).

De kritiek dat cruisegangers weinig opbrengen voor de lokale economie, omdat de boot zelf van alle gemakken – inclusief restaurants – voorzien is, pareerde Kennis op een opmerkelijke manier. “Vaak word ik uitgenodigd om aan boord te lunchen. Ik kan je zeggen dat daar zelden veel passagiers aanwezig zijn: die trekken allemaal naar het oude stadscentrum”, aldus de schepen in De Morgen. Kennis wil dan ook geen stappen ondernemen om de cruises te weren.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid