Klimaatontkenners in Vlaanderen: de codetaal van klimaattwijfel ontcijferd

 Leestijd: 10 minuten

5

Klimaatsceptische codetaal waait vanuit de VS over naar Vlaanderen. Zowel hardnekkige ontkenners als Jean-Marie Dedecker als de ‘ecorealisten’ van N-VA bedienen zich ervan. De fossiele industrie zaait al langer klimaattwijfel om haar economische belangen te vrijwaren. ...

In het kort

Klimaatsceptische codetaal waait vanuit de VS over naar Vlaanderen. Zowel hardnekkige ontkenners als Jean-Marie Dedecker als de ‘ecorealisten’ van N-VA bedienen zich ervan. De fossiele industrie zaait al langer klimaattwijfel om haar economische belangen te vrijwaren. Dezelfde strategie wordt ingezet om een politieke agenda door te drukken.

“De profeten” van de “klimaatkerk” en het “broeikasevangelie” lijken wel “euforisch high van de CO2”. Met “religieuze” “doemverhalen” wil die “groene lobby” “de moderniteit terugdraaien”, een “linkse agenda” doordrukken en “bedrijven wegpesten”. De “heilige graal van het klimaatbeleid” zal zorgen voor economische achteruitgang en het “dogmatisch denken” zal ervoor zorgen dat het “licht uitgaat”.

Klinkt dit bekend in de oren? De quotes komen rechtstreeks uit het klimaatsceptische woordenboek dat door Amerikaanse conservatieven en de fossiele industrie de voorbije decennia werd opgesteld. Een woordenboek waaruit de laatste jaren ook in Vlaanderen gretig geplukt en geciteerd wordt.

Vanuit de Verenigde Staten nestelde zich namelijk een klimaatsceptisch netwerk in het hart van de Europese Unie en Vlaanderen. Via ‘think tanks’, gesponsord met ‘vuil geld’, loopt de weg over LDD recht naar N-VA. Met het Amerikaans handboek als leidraad bestrijden klimaatsceptici ook in Vlaanderen regelgeving die al te veel raakt aan de belangen van de fossiele industrie. De insteek is ideologisch: klimaatbeleid bedreigt economische belangen, en dit ‘groene gevaar’ moet dus bestreden worden.

Lees ook deel één: Klimaatontkenners in Vlaanderen: het netwerk ontrafeld. Vanuit de Verenigde Staten nestelde zich een klimaatsceptisch netwerk in het hart van de Europese Unie en Vlaanderen. Via think tanks, gesponsord met ‘vuil geld’, loopt de weg over LDD recht naar N-VA.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid