Uitstootcijfers Vlaamse kippenstallen gebaseerd op nattevingerwerk

 Leestijd: 8 minuten

0

De uitstootcijfers aan de hand waarvan de ammoniakvervuiling door Vlaamse kippenstallen wordt berekend, zijn gebaseerd op nattevingerwerk. Documenten van de Vlaamse Landmaatschappij en onderzoek van het ILVO en de Universiteit Wageningen tonen aan dat de vervuiling ...

In het kort

De uitstootcijfers aan de hand waarvan de ammoniakvervuiling van Vlaamse kippenstallen wordt berekend, zijn gebaseerd op nattevingerwerk. Documenten van de Vlaamse Landmaatschappij en onderzoek van het ILVO en de Universiteit Wageningen tonen aan dat de vervuiling van vrijwel alle legkippenstallen wordt onderschat. Bij geen enkele kippenstal in Vlaanderen is de ammoniakuitstoot ooit doorgemeten.

Kippenstallen moeten aan Europese normen voor ammoniakuitstoot voldoen. Maar de berekening van die uitstoot is gebaseerd op foutieve en achterhaalde informatie. Oud-minister Schauvliege schroefde de cijfers bovendien eigenhandig terug, tegen alle adviezen in.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid