Huiszoeking bij Alain Mathot: de geheime villa in Koh Samui

 Leestijd: 6 minuten

1

Kamerlid en voormalig burgemeester van Seraing Alain Mathot (PS) wordt ervan verdacht geld te hebben witgewassen via de aankoop van een luxevilla op een paradijselijk Thaïs eiland. Het Luiks parket-generaal startte een onderzoek naar de oorsprong ...

In het kort

Kamerlid en voormalig burgemeester van Seraing, Alain Mathot (PS) wordt ervan verdacht geld te hebben witgewassen via de aankoop van een luxevilla op een paradijselijk Thaïs eiland. Het Luiks parket-generaal startte een onderzoek naar de oorsprong van de geldmiddelen voor de aankoop van de villa waar Mathot 450.000 euro voor betaalde.

Het geld is op zijn minst deels afkomstig van een lening via de omstreden projectontwikkelaar Land Invest Group van Erik Van der Paal, intimus van Bart De Wever.

De huiszoeking gebeurde eind januari, in aanwezigheid van Siegfried Bracke (N-VA). De procedure wil dat een huiszoeking bij een federaal parlementslid enkel kan in aanwezigheid van de Kamervoorzitter.

Het leidt bijgevolg weinig twijfel dat N-VA-voorzitter Bart De Wever door Siegfried Bracke op de hoogte werd gebracht van de huiszoeking bij Alain Mathot.

Dat de huiszoeking vervolgens niet uitlekte, mag bijgevolg een klein wonder heten: de Franstalige socialisten van de PS zijn officieel de gezworen ideologische vijanden van N-VA. Een huiszoeking bij de aangebrande Luikse PS’er Alain Mathot zou gesneden koek zijn geweest voor N-VA, met het zicht op 26 mei.

De keuze om in de aanloop naar de verkiezingen met geen woord te reppen over de huiszoeking bij Mathot, sluit aan bij een eerdere, gelijkaardige en even opvallende keuze van N-VA.

In maart 2016 besliste de N-VA in de Kamer om tegen de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Alain Mathot te stemmen. Die opheffing werd toen gevraagd in het kader van de fameuze Intradel-affaire.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid