Havenbedrijf en FIT houden onderhandelingen met INEOS liever geheim

 Leestijd: 5 minuten

5

Het Antwerpse Havenbedrijf en Flanders Investment & Trade willen geen informatie openbaar maken over de onderhandelingen met chemiereus INEOS. Het Britse bedrijf wil 3 miljard investeren in de Antwerpse haven voor de bouw van twee installaties ...

In het kort

Het Antwerpse Havenbedrijf en Flanders Investment & Trade willen geen informatie openbaar maken over de onderhandelingen met chemiereus INEOS. Het Britse bedrijf wil 3 miljard investeren in de Antwerpse haven voor de bouw van twee installaties waar schaliegas omgezet zal worden in grondstoffen voor plastic. Beide publieke instanties wijzen op het ‘strategisch belang’ van de investering, en de lopende onderhandelingen met INEOS. Volgens de beroepsinstantie voor openbaarheid van bestuur zullen ze echter voor elk gevraagd document moeten aantonen waarom ze het geheim willen houden.

Chemiereus INEOS, in handen van de flamboyante rijkste Brit Jim Ratcliffe, ondertekende in januari een princiepsakkoord om 3 miljard euro te investeren in de haven van Antwerpen. In het zogenaamde Project One zit een ethaankraker en een propaandehydrogeneringsfabriek (PDH-fabriek). Het project is volgens het Antwerpse Havenbedrijf goed voor 400 directe jobs, en ‘een vijfvoud aan indirecte jobs’.

Aangezien de onderhandelingen met INEOS nog lopen, en INEOS dus nog geen definitieve beslissing heeft genomen over de investering, vrezen FIT en de Haven de onderhandelingen in gedrang te brengen door documenten openbaar te maken.

Rob Buurman van Recycling Netwerk, dat de documenten opvroeg, maakt zich sterk dat FIT en het Havenbedrijf de resterende documenten zullen moeten vrijgeven. “Als ze dat niet doen, zullen ze voor elk document moeten aantonen waarom het niet openbaar gemaakt kan worden. Dit betekent dat ze intern stuk per stuk de honderden documenten zullen moeten evalueren. We willen dan ook een volledige lijst van de documenten”, zegt Buurman.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid