Helft gecontroleerde houtladingen problematisch

 Leestijd: 9 minuten

3

Eén op de twee gecontroleerde ladingen hout die in België werd ingevoerd, voldoet niet aan de Europese regels. Na vijf jaar controles werd er amper één boete opgelegd. De Houtverordening is amper handhaafbaar.

In het kort

Sinds 2013 is het verboden om illegaal gekapt hout in de Europese Unie binnen te brengen. Invoerders zijn bovendien ook verplicht om aan een reeks zorgvuldigheidseisen (due diligence) te voldoen, zodat het risico op de invoer van illegaal gekapt hout verwaarloosbaar wordt.

Maar tot 2018 werd er in België amper gecontroleerd. De eerste vijf jaar dat de Europese Houtverordening (EUTR) van kracht was, klopte de (onderbemande) inspectie van DG Leefmilieu (FOD Volksgezondheid), een federale overheidsdienst die instaat voor controles op de Houtverordening, 24 keer aan bij houtimporteurs.

Bij 26 controles in 2017 en 2018 werden 14 waarschuwingen uitgeschreven. Eén bedrijf kreeg een boete, de eerste sinds de invoering van de Houtverordening.

Sectororganisatie Fedustria, die een aantal rapporten van DG Leefmilieu van haar lidbedrijven inkeek, zegt dat de discussie vooral draait rond de interpretatie van hoe men due diligence moet documenteren.

In haar ‘guidance documents’ herhaalde de Europese Commissie meermaals dat houthandelaars zich bij het uitvoeren van hun ‘due diligence’ niet enkel mag baseren op hun verklaringen en documenten van bedrijven en de lokale overheid.

Ngo’s, zoals Greenpeace of Global Witness, die op het terrein al jaren rapporten schrijven over allerlei inbreuken, wijzen erop dat de huidige regelgeving moeilijk handhaafbaar is. “Laat ons niet vergeten dat illegale houtkap leidt tot enorme milieuschade aan uiterst waardevolle bosecosystemen en dat de corruptie en straffeloosheid in die handel zorgen voor belangrijke economische verliezen in de landen waar die illegale kap plaatsvindt”, klinkt het.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid