Francken gaf onjuiste informatie over kandidaten humanitaire visa

 Leestijd: 2 minuten

2

Melikan Kucam droeg veel meer kandidaten aan voor een humanitair visum dan Theo Francken beweerde. Bovendien hebben 22 van hen hun humanitaire visum laten verlopen, zonder asiel aan te vragen. Dat blijkt uit een reconstructie van ...

In het kort

Melikan Kucam droeg veel meer kandidaten aan voor een humanitair visum dan Theo Francken beweerde. Bovendien hebben 22 van hen hun humanitaire visum laten verlopen, zonder asiel aan te vragen. Dat blijkt uit een reconstructie van minister De Block, en bijkomende cijfers die Apache in handen kreeg.

De cijfers die Theo Francken in januari publiceerde over zijn afgeleverde humanitaire visa, kloppen niet met wat Maggie De Block (Open Vld) terugvond in de administratie van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Deze week stelde minister Maggie De Block, bevoegd voor Asiel en Migratie, een onderzoeksrapport voor met daarin een reconstructie van de manier waarop oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) humanitaire visa afleverde. Daarvoor baseerde ze zich op de administratie van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Uit het rapport van De Block komt een heel ander beeld naar boven van de kandidatenlijsten die Francken door tussenpersonen liet opstellen. Met name het aantal mensen dat Melikan Kucam aandroeg blijkt veel hoger te liggen dan in de cijfers die Francken zelf publiceerde. Bovendien hebben op dit moment 28 mensen de termijn om asiel aan te vragen laten verstrijken – in tegenstelling tot wat de oud-staatssecretaris eerder beweerde. Hun visum is nu verlopen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid