Politieke partijen maken zichzelf slapend rijk

 Leestijd: 6 minuten

2

De royale subsidiëring van politieke partijen zorgt voor rentenierspartijen. Sommige partijen hebben zoveel inkomsten uit vermogen, dat ze op de duur geen kiezers meer nodig zullen hebben. Belgische partijen behoren in Europa tot de koplopers als ...

In het kort

De royale subsidiëring van politieke partijen zorgt voor rentenierspartijen. Sommige partijen hebben zoveel inkomsten uit vermogen, dat ze op de duur geen kiezers meer nodig zullen hebben. Belgische partijen behoren in Europa tot de koplopers als het gaat om subsidies ontvangen, merken de auteurs van het boek ‘De prijs van politiek’ op.

Tot 1989 moesten partijen bij bedrijven bedelen om hun campagnes gefinancierd te krijgen. Tot diep in de jaren negentig leidde dat tot grote corruptieschandalen. Nu, dertig jaar later, regelt de ‘wet Dhoore’ nog altijd de overheidsfinanciering voor partijen.

Maar de Belgische partijfinanciering heeft perverse effecten, evalueren politicoloog Bart Maddens, dr. Jef Smulders en onderzoeker Wouter Wolfs in het bijzonder toegankelijke boek ‘De prijs van politiek’ (Lannoo). Bovendien is de particratie, politieke partijen die de besluitvorming helemaal bepalen, door het financieringssysteem ook aanzienlijk, merken de drie politiek wetenschappers van het Instituut voor de Overheid/KULeuven op.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid