Prins Laurent stuurt explosieve brief naar premier Michel

 Leestijd: 5 minuten

2

Met een nooit eerder vertoonde demarche dwingt prins Laurent premier Charles Michel (MR) kleur te bekennen in een zeer concreet en beladen dossier: dat van de bevroren Libische miljarden.

In het kort

Met een nooit eerder vertoonde demarche dwingt prins Laurent premier Charles Michel (MR) kleur te bekennen in een zeer beladen dossier: dat van de bevroren Libische miljarden.

In een brief, persoonlijk gericht aan Michel, en in een tweede fase ook aan alle Kamerleden, hekelt de prins niet enkel de houding van de regering. Hij beschuldigt minister Reynders van leugens, heeft het over “aasgieren die rond de goudmijn cirkelen” en suggereert dat er in België retrocommissies zijn betaald.

Dat de broer van de koning een dergelijke brief stuurt naar de uitvoerende en de wetgevende macht in ons land is ongezien.

Apache en Le Vif publiceren de brief.

Het verhaal draait om een voormalige vzw van prins Laurent: Global Sustainable Development Trust (GSDT). Ondanks een definitieve rechterlijke uitspraak in 2014 slaagt die vzw er niet in om de 50 miljoen euro te recupereren die de Libische overheid aan de vzw moet betalen na een contractbreuk in verband met een groot herbebossingproject langs de Libische kust.

De Belgische overheid weigert in te gaan op de vraag van GSDT om tussen te komen bij de Libische staat.

In de marge van het proces rond de contractbreuk, botsten de advocaten van de prins echter op een ander dossier: dat van het “ontvriezen” van (een deel van) de geblokkeerde Libische miljarden door de Belgische overheid.

Na de val Kadhafi in 2011 werd in België, op vraag van de VN Veiligheidsraad, ongeveer 13 miljard euro aan Libische tegoeden bevroren. Een deel van het geblokkeerde geld werd uiteindelijk vrijgemaakt, maar de omstandigheden waaronder dat gebeurde, waar het geld naartoe is en wie politiek verantwoordelijk is, blijft onduidelijk.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid