Kabinetsarchieven N-VA in veiligheid

 Leestijd: 4 minuten

0

De kabinetsarchieven van de drie opgestapte N-VA-ministers en twee staatssecretarissen worden in veiligheid gebracht. Dat gebeurde in afwachting van een ‘overeenkomst van bewaargeving’ met het Documentatie en Onderzoekscentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). De federale en Vlaamse ...

In het kort

De kabinetsarchieven van de drie opgestapte N-VA-ministers en twee staatssecretarissen worden in veiligheid gebracht in afwachting van een ‘overeenkomst van bewaargeving’ met het Documentatie en Onderzoekscentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). De federale en Vlaamse Overheid hebben nog altijd geen regels rond het archiveren van kabinetsarchieven of archieven van beleidscellen, in tegenstelling tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest én de ons omringende landen.

Telkens wanneer een partij uit de regering verdwijnt, bestaat de vrees dat de papierversnipperaars bovengehaald worden, harde schijven gewist worden en mailboxen gedeleet.

Nochtans zijn ministriële kabinetsarchieven cruciaal voor de studie van de politieke besluitvorming, beleidsvoorbereiding en -implementatie, politieke netwerking, ministriëel optreden en de relatie tussen de machten.

Een onderzoek naar de historische en maatschappelijke waarde van archieven van beleidscellen is belangrijk omdat gevoelige informatie wel eens kan verdwijnen vooraleer die een archiefdienst bereikt.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid