Vlaams Belang ruziet over verkiezingswaarnemers in Oost-Oekraïne

 Leestijd: 2 minuten0

Vlaams Belang kamerlid Penris maakte deel uit van een groep internationale waarnemers die het verloop van (illegale) verkiezingen in twee ‘volksrepublieken’ in de regio Donbass (Oost-Oekraïne) in de gaten moest houden. Inmiddels blijkt dat ook gemeenteraadsleden en gewezen parlementsleden Frank Creyelman en Christian Verougstraete aan dezelfde missie deelnamen. Het partijbestuur van Vlaams Belang buigt zich komende maandag over het bezoek.

De omstreden parlements- en presidentsverkiezingen in de door pro-Russische rebellen belegerde steden-‘volksrepublieken’ Donetsk en Loegansk worden niet erkend door de (pro-Westerse) regering in Oekraïne, net zo min als door de Europese Unie en de Verenigde Staten. De EU veroordeelde de verkiezingen als ‘illegaal en onrechtmatig’.

Zondag hielden waarnemers uit veertien Europese landen het verkiezingsverloop in de gaten, zo meldde het Russische persagentschap TASS. Journalisten van verschillende media maakten ter plaatse melding van vooral waarnemers gelinkt aan extreem/radicaalrechtse partijen uit heel Europa, waaronder Vlaams Belang.

Partij niet ingelicht

Jan Penris zakte als waarnemer naar de illegale verkiezingen af, zo maakte Apache maandag bekend. En dat valt niet in goede aarde bij het partijbestuur, dat door Penris niet vooraf op de hoogte werd gebracht, zo laat de partij vandaag, dinsdag, weten.

Jan Penris (Foto Belga (c) Virginie Lefour)

Jan Penris (Foto Belga (c) Virginie Lefour)

“Als partij zijn we hier niet van op de hoogte gebracht, wij stellen dat samen met u vast”, zegt woordvoerder Klaas Slootmans (Vlaams Belang). “Er is van dat bezoek geen nota genomen en geen melding geweest, terwijl dat wel gevraagd wordt wanneer parlementsleden buitenlandse reizen maken die onder het mandaat zijn van de partij. Zolang die toestemming niet gegeven wordt, zitten ze daar niet in de hoedanigheid van Vlaams Belangmandataris. Binnen het partijbestuur wordt nu bekeken wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn.”

Het partijbestuur buigt zich komende maandag over de kwestie. “Het gaat erover dat er een aantal procedures zijn. Na enkele precedenten zijn duidelijke afspraken gemaakt waaraan bepaalde mensen zich niet kunnen houden. Dat betreuren wij.”

Jan Penris was evenwel niet de enige Belangmandataris in de regio.

Frank Creyelman (l) en Christian Verougstraete (r) (Screenshot (c) ARD)

Frank Creyelman (l) en Christian Verougstraete (r) (Screenshot (c) ARD)

Ook Mechels gemeenteraadslid en gewezen Vlaams Volksvertegenwoordiger Frank Creyelman trokken afgelopen weekend naar Oost-Oekraïne. Creyelman, een voormalig lid van de Vlaamse Militanten Orde (VMO) en Blokker van het eerste uur, onderhoudt goede contacten met het regime van Poetin in Moskou. “Ik was inderdaad uitgenodigd en kon enkele anderen meenemen”, reageert Creyelman op sociale media. Tegenover de Duitse publieke omroep ARD wilde de Vlaams Belanger evenwel niet kwijt op wiens uitnodiging hij naar de regio was afgezakt. “Ik ken de personen, maar de organisaties niet”, zegt Creyelman.

Creyelman werd tijdens zijn bezoek aan een stemlokaal in Lugansk vergezeld door gewezen Vlaams Volksvertegenwoordiger en Oostends gemeenteraadslid Christian Verougstraete. Hetzelfde trio werd in 2014 door buitenlandse media door de mangel gehaald, toen bleek dat Creyelman als waarnemer te diep in het glas gekeken had tijdens het refendum in Oekraïne.

Frank Creyelman en Assad (screenshot (c) Facebook Frank Creyelman)

Frank Creyelman en Assad (screenshot (c) Facebook Frank Creyelman)

En dat leidde tot spanningen bij Vlaams Belang intern. Zo reageerde Gerolf Annemans in 2014 dat hij niet te spreken was over de aanwezigheid van het trio op de Krim. “Dit heeft niets met Vlaams Belang te maken”, liet hij optekenen.

Maar dat is niet het enige precedent waar woordvoerder Slootmans naar verwijst. Eerder al ging Dewinter op bezoek bij de Syrische dictator Assad. Ook Creyelman pronkt op zijn facebook overigens met foto’s naast de oorlogsmisdadiger. Voorts was onder meer een bezoek aan de Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad een brug te ver voor voorzitter Tom Van Grieken.

 

Lees meer achtergrond: Extreemrechtse Vlaamse waarnemers bij illegale verkiezingen in Oost-Oekraïne.

Jan Penris, Frank Creyelman en Tom Van Grieken werden gecontacteeerd, maar reageerden niet.

Auteur: Steven Vanden Bussche

Steven Vanden Bussche studeerde geschiedenis aan de UGent en mag ook lesgeven aan het secundair onderwijs. Sinds 2005 werkt Steven als journalist. Eerst als regiocorrespondent voor Het Laatste Nieuws en de VRT, daarna zeven jaar voor het persagentschap Belga. Sinds augustus 2017 schrijft Steven voltijds voor Apache.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books