Wapenembargo botst op Saudische miljarden

 Leestijd: 3 minuten

1

Na de moord op Jamal Khashoggi wordt de wapenexport naar Saudi-Arabië (opnieuw) in vraag gesteld. Zowel in de EU als in ons land staan echter enorme economische belangen in de weg.

In het kort

Na de moord op Jamal Khashoggi wordt de wapenexport naar Saudi-Arabië (opnieuw) in vraag gesteld. Zowel in de EU als in ons land staan echter enorme economische belangen in de weg.

Op vlak van kleine en lichte vuurwapens is Wallonië de belangrijkste leverancier van Saudi-Arabië. De voorbije decennia verdiende de Belgische wapenproducenten, met FN op kop, zo miljarden aan de Saudische militaire expansie. In 2016 was Saudi-Arabië verantwoordelijk voor 7,4% van de totale inkomsten van de Waalse wapenindustrie, of zo’n 33 miljoen euro, weliswaar zonder het ‘contract van de eeuw’ van CMI mee te rekenen. Dat contract is goed voor 3,2 miljard euro verspreid over 15 jaar voor de levering van tankgeschuttorens voor Canadese tanks bestemd voor Saudi-Arabië.

Dat een Europees embargo niet vanzelfsprekend is, leert ook een blik op cijfers van SIPRI, de Zweedse onderzoeksinstelling die sinds 1966 de internationale wapenhandel in kaart brengt. Tussen 2013 en 2017 nam de totale wapenexport naar Saudi-Arabië toe met 225%. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk waren in die periode respectievelijk de tweede en derde grootste leverancier aan de Saudi’s.

Uit cijfers van de Europese Unie blijkt weliswaar dat er in 2016 meer dan ooit exportlicenties naar Saudi-Arabië werden geweigerd. Er beweegt dus wel wat. Maar het mag duidelijk zijn dat vooraleer Europa iets beslist, het initiatief van de grote landen zal moeten komen. Ter illustratie: in 2016 namen Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk 85% van de Europese uitvoerlicenties naar Saudi-Arabië voor hun rekening.

In een antwoord op een parlementaire vraag van Soens stelde Bourgeois in augustus nog dat een Europees wapenembargo “geen kans op slagen heeft”. Afwachten of de moord op Khashoggi daar iets aan zal veranderen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid