De voedingsindustrie wil ons klaarstomen voor dna-voedsel

 Leestijd: 10 minuten

0

De voedingsindustrie hoopt in de toekomst fortuin te maken door producten te linken aan ons DNA. Het lukt zelfs hiervoor onderzoekssubsidies van de EU te werven, met het argument dat zulke ‘gepersonaliseerde voeding’ onder meer obesitas ...

In het kort

De voedingsindustrie hoopt in de toekomst fortuin te maken door producten te linken aan ons DNA. Het lukt zelfs hiervoor onderzoekssubsidies van de EU te werven, met het argument dat zulke ‘gepersonaliseerde voeding’ onder meer obesitas kan tegengaan. Het wetenschappelijk bewijs daarvoor is echter flinterdun, terwijl het risico bestaat dat de officiële voedingsrichtlijnen door deze aanpak minder serieus worden genomen.

De afgelopen jaren heeft de Europese Unie het onderzoek naar dit soort ‘gepersonaliseerde voeding’ helpen bekostigen, in de hoop dat hiermee mensen gestimuleerd worden om gezondere keuzes te maken. Officieel mocht snoepfabrikant Nestlé daar niet bij betrokken zijn, maar achter de schermen heeft de multinational wel degelijk ‘meegedacht’.

Intussen is er brede wetenschappelijke scepsis ontstaan over de toegevoegde waarde van voeding afgestemd op de genen. Toch heeft een ‘onafhankelijke expertgroep’ van de Europese Commissie opnieuw voorgesteld dat de EU hierin investeert. Een van de leden van die expertgroep was als onderzoeker betrokken bij de eerdere gesubsidieerde projecten, zoals degene waar Nestlé achter de schermen meekeek.

De lobby-organisatie van de voedingsindustrie weigert inmiddels om nog op haar standpunt ten aanzien van ‘gepersonaliseerde voeding’ in te gaan. De bal ligt nu bij de Europese Commissie.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid