Mediaboycot, voorakkoorden en geldgebrek fnuikten burgerlijsten

 Leestijd: 5 minuten

3

Burgerlijsten behaalden afgelopen zondag gemengde resultaten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel ze op sommige plaatsen de politieke verhoudingen wisten op te schudden, raakten de meesten niet verkozen. “Alles draait om BV’s in de politiek”, aldus Thomas Goorden ...

In het kort

Burgerlijsten behaalden afgelopen zondag gemengde resultaten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel ze op sommige plaatsen de politieke verhoudingen wisten op te schudden, raakten de meesten niet verkozen. “Alles draait om BV’s in de politiek”, aldus Thomas Goorden van Burgerlijst Antwerpen.

Van de 21 Vlaamse burgerlijsten die afgelopen zondag streden voor een plek in de gemeenteraad, raakten er 6 verkozen. Op het eerste gezicht geen daverend succes. Toch schudden ze in verschillende gemeenten de politieke verhoudingen op. Burgerlijst Koksijde Vooruit behaalde 20% van de stemmen, en nam de Lijst Burgemeester van de sinds 1995 almachtige Marc Vanden Bussche de absolute meerderheid af.

Ook in Ternat (35%), De Panne (18%), Vorselaar (74%) en Boechout (13%) wisten burgers aanzienlijke scores te behalen. Maar het zijn vooral de minder radicale burgerbewegingen die potten wisten te breken. “Systeemverandering is nu eenmaal geen simpele opdracht”, vat initiatiefnemer Peter Vos van DeBurgers in Grobbendonk (4,3%) de afgelopen verkiezingsstrijd samen.

Vertegenwoordigers van verschillende burgerlijsten geven aan dat hun kiesstrijd bemoeilijkt werd door harde tegenwerking van de gevestigde partijen, een gebrek aan media-aandacht en een verschil in campagnebudget.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid